Dorp op stelten rond Wamels torentje (2006)

Koster Rem van Maurik had er de nacht van tevoren bijna niet van kunnen slapen. Maar het is allemaal goed gekomen. “Alle zegen komt van boven”, zei een toeschouwer op die enerverende ochtend in 2006. En hij kreeg gelijk.
Wamel stond even compleet op zijn kop. De restauratie van het oude protestantse kerkje had een spannend hoogtepunt bereikt: met een enorme kraan werd het gammele houten torentje naar beneden getakeld, zodat het op de begane grond zou kunnen worden gerestaureerd. Bijna het hele dorp was ervoor uitgelopen. Van kleuterklasje tot hoogbejaarde: ze keken zich allemaal de ogen uit. Onze cineast Jos Kruisbergen was erbij en legde alles vast in beeld en geluid.
Het protestantse kerkje is het oudste gebouw van Wamel. De kerk wordt al genoemd in een akte uit 1129. Tot 1572 was het zelfs de grootste kerk van heel Maas en Waal. In dat jaar echter liet Philips II toren en schip afbreken omdat ze als uitkijkpost dienden voor de opstandige Geuzen.
Het kerkje is heden ten dage in gebruik bij de Protestantse Streekgemeente West Maas en Waal. Ds. Arjen Hiemstra is er maar wat trots op, zo laat hij in het filmpje weten. De predikant is blij dat de restauratie in volle gang is, maar heeft nog wel wat zorgen over de financiële kant van de zaak.
Het kerkje werd in de jaren-vijftig grondig gerestaureerd. En had dus eigenlijk nog jarenlang mee moeten gaan. Maar hongerige boktorren deden zich tegoed aan het houtwerk. Met als gevolg dat het torentje en het dak aangetast raakten. De restauratiekosten worden begroot op 150.000 euro. Een gelukje: de gemeente is eigenaar van de toren, dus die betaalt de restauratie daarvan. Maar het wind- en waterdicht maken van het kerkdak moet via inzamelingen en acties worden opgebracht door de plaatselijke gemeenschap.
Het was overigens voor de vierde keer dat het kerktorentje naar beneden kwam. De eerste maal was dat in de geuzentijd; in 1680 sneuvelde hij tijdens een storm en in 1944 nog een keer door oorlogshandelingen.
In het filmpje komen niet alleen toeschouwers aan het woord, ook mensen van de restauratiecommissie en de werkers die de klus klaren. En dan is er nog Sjaak Elemans. De oud-timmerman was in 1947 betrokken bij een grootscheepse reparatie van het torentje.