Hernense molen centraal in Middeleeuwen (1998)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Hernense molen centraal in Middeleeuws feestje

Neem ze bij de hand, Antonio, en vooral ook de lieftallige Josefien. Zoals honderden feestvierders dat hebben gedaan in het belangrijke jaar 1998. Het werd daar rond de toen nog krakkemikkige Hernense molen een ware happening, waarin oude Middeleeuwse tijden weer eventjes tot leven kwamen.

Onze cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens waren erbij op die 29e september, toen op spectaculaire wijze met behulp van oude geweren en een handzaam kanonnetje een partijtje schoten werd gelost. Het ging hier om de officiële start van de molenrestauratie en de aanzet tot een sponsoractie waarmee de financiële kant van het herstel moest worden veiliggesteld. Op dat moment hadden diverse subsidiegevers al drie ton (aan ouderwetse guldens) in de pot gedaan, maar de plannenmakers kwamen nog twee ton tekort.

“De restauratie gaat zeker één tot anderhalf jaar duren”, zo voorspelde molenaar Frans Coppes destijds. Uiteindelijk zou het karwei – uitgevoerd door Molenbedrijf W. Coppes – drie jaar in beslag nemen.

Burgemeester Sjef Franssen van Wijchen kwam net op tijd op zijn fiets aangescheurd om de feestelijkheden te kunnen openen, samen met mevrouw Christine Stigter van Het Geldersch Landschap. Die organisatie had opdracht gegeven voor de restauratie: een samenwerkingsproject van de stichting met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de provincie Gelderland en de gemeente Wijchen.

Oude tijden keerden terug, daar bij de Hernense molen: ooit een Maas en Waals plekje waar zich in de jaren-zestig van de vorige eeuw een fiks deel van de televisieserie Floris afspeelde.

Behalve de toen nog piepjonge acteur Rutger Hauer en zijn gevolg hebben veel dorpelingen daarin een figurantenrol vervuld. Voor sommigen was het dan ook een peulenschil om de oude filmkledij uit de kast te halen en nog eventjes terug te gaan naar die roemruchte riddertijd. Je zag zwaardvechters om elkaar heen draaien, de om een aalmoes bedelende Tinus de Schooier, schutters, muziekmakers, een stel heuse vuurspuwers en een angstwekkende ambachtsman die scheldend en tierend rondtrok met zijn hevig rokende veldsmidse. Zij komen allemaal tot leven in het filmpje van Kruisbergen en Megens.

Daarin verklaarde burgemeester Franssen nog eens hoe belangrijk een gerestaureerde molen voor Hernen en de rest van zijn gemeente is. Molenaar Frans Coppes beaamde dat: “Hij begint héél slecht te worden.”

Mevrouw De Stigter was het daar helemaal mee eens: “De molen is jarenlang steeds maar weer een beetje opgelapt om ‘m overeind te houden”, zegt ze. “Maar dat kan nu niet meer. Er is een héél grondige restauratie nodig om te voorkomen dat dit monument verloren gaat.”