Druten-West: van verdriet tot euforie (2006)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Druten-West: van verdriet tot euforie (2006)

Door Ruud Stoeten

De eerste nieuwbouwhuizen in Druten-West waren opgeleverd. De bewoners leken de emoties van de voorgaande maanden te zijn vergeten. Ze hebben de aftakeling van hun wijk meegemaakt, rondgelopen in verlaten straten en langs leegstaande huizen met kapotgeslagen ramen. Daarbij kwamen herinneringen naar boven aan soms wel veertig jaar wonen in een buurt waar het leven zo slecht nog niet was.

En toen zagen ze graaiende grijpers komen die huis na huis tegen de vlakte haalden. Slechts een paar meppen van zo’n enorme klauw waren er nodig om af te rekenen met een belangrijk stukje vastigheid in ieders leven: huis en haard. “Ik heb ervan moeten huilen”, zegt een klein meisje in dit filmverhaal van Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen en Geert Megens hebben de vernieuwing van de Drutense wijk sinds het begin gevolgd. Hij legde sloop en nieuwbouw, emoties en vreugde vast en zou daarmee doorgaan tot het project zo omstreeks 2010 was afgerond. Het is een boeiende documentaire geworden, dat blijkt alleen al uit de samenvatting op deze website.

Druten-West ligt tussen de Van Heemstraweg en de Heuvel, aan de rand van het dorpshart. De uit de jaren zestig daterende wijk was behoorlijk verouderd. Veel van de 300 woningen waren er slecht aan toe en langzaam maar zeker verloederde ook de woonomgeving. Daarom werd eind jaren negentig besloten om het gebied aan te passen aan de eisen van deze tijd. Woningstichting Alphons Ariëns, de gemeente Druten en de wijkbewoners sloegen de handen ineen en zetten een ambitieus plan in de steigers. De hele wijk moest onder handen worden genomen: goede woningen zouden ingrijpend worden gerenoveerd; 140 slechte huizen moesten wijken om plaats te maken voor nieuwbouw. Door het slopen van een school en de verhuizing van houthandel Soetekouw zou er ruimte komen voor nog meer nieuwe huizen. En de ‘openbare ruimte’ zoals het officieel zo mooi heet, zou totaal opnieuw worden ingericht.

Voor het nieuwe Druten-West werden tien nieuwbouwprojecten ontwikkeld. Verspreid over de wijk verrezen zo’n 300 nieuwe woningen in allerlei soorten en prijsklassen, zowel huur als koop en geschikt voor verschillende doelgroepen.

De eerste 79 nieuwe huizen waren klaar toen deze film werd afgerond en de bewoners waren blij. “Toch hoop ik zoiets nooit meer mee te maken”, zegt iemand in de film. “Het is een heel gedoe, dat verhuizen en zo.”

Jos Kruisbergen legde op indringende wijze het begin van het project vast en laat zien dat de wijk letterlijk op de schop ging. Sloop, puin, daarna kale vlakten en modder. Emoties. Maar dan ineens ook: het gieten van palen, timmerlieden die bekistingen maken, het storten van beton, en uiteindelijk de laatste paal. Bobo’s feliciteren elkaar en de toekomstige wijkbewoners. Ze dumpen een herinneringskoker in het gat dat vervolgend met beton wordt volgekieperd. Directeur Jan Melis van Alphons Ariëns vertelt vol trots over het nieuwe Druten-West, waarmee een bedrag van wel vijftien miljoen euro is gemoeid.

En het gaat verder. Muren verrijzen, er worden pannen op daken gelegd. Schilders komen in actie terwijl verderop grondwerkers de aanleg van nieuwe straten voorbereiden en kabels leggen.

En al snel werden de eerste ‘vervangende’ nieuwbouwwoningen opgeleverd. “Hier blijkt dat Druten groot kan zijn”, zegt een gelukkige wethouder André van den Hurk. En ook de bewoners trekken blije gezichten. De somberheid van het eerste uur heeft plaatsgemaakt voor iets wat al een beetje op euforie begint te lijken.

Iemand zegt: “Het is allemaal toch goed gekomen…”