Dodenherdenking Boven Leeuwen (2005)

Ze blijven hun doden herdenken, daar in Boven-Leeuwen. Dat is nu zo, en ook in 2005 was het zo. Een groot aantal dorpelingen verzamelde zich op 4 mei van dat jaar voor een stille tocht naar het oorlogsmonument bij de kerk.

Of het nu schoolkinderen met rode rozen waren, gemeentebestuurders, vertegenwoordigers van de carnavalsvereniging of dorpelingen: met een ernstige blik in de ogen stonden ze even stil bij de dood van dertien plaatsgenoten in de Tweede Wereldoorlog.
Voor hetzelfde geld was Jo Megens nummer veertien geweest. Hij werd in 1943 opgepakt en zat drie maanden lang in het concentratiekamp Vught. Hij hield er jaren met veel pijn aan over. Maar hij kan ze navertellen, de verhalen over de bombardementen vanaf de overkant van de Waal op de Maas en Waalse dijken. “Op een gegeven moment durfde niemand de dijk meer op, uit angst dat je er van af zou worden geschoten.”
Adriaan Brouwer van het Comité Dodenherdenking vertelde voor de camera van Jos Kruisbergen over de dertien dorpelingen die sneuvelden door granaatvuur, werden doodgeschoten door de bezetter of stierven in een concentratiekamp.
Woordvoerder Robert Kraan van de gemeente West Maas en Waal sprak gevoelige woorden; het plaatselijke muziekgezelschap speelde hymnen en het Wilhelmus.
De slachtoffers die elk jaar in Boven-Leeuwen worden herdacht zijn: A. Brouwer, Joh. v.d. Geijn, Th. van Maurik, E.J. van Maurik, Z. Robbemondt, J.M. Broekman, Joh. van Dreumel, G. van Kampen, W. Tijnagel, A. Brouwers, P.D. Weijert, M.B. Schiltmans en Th. J.M. Janssen.