Dijkenloop in mooi Maas en Waal (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

 

Hoe mooi het Land van Maas en Waal is, zie je vooral vanaf de dijken die langs de Maas en de Waal boven het weidse landschap uittorenen. Daar voel je je een koning, die vanuit zijn fort uitkijkt over de adembenemende mooie natuur en een steeds veranderende wolken. Je zult er maar mogen wonen en leven. Veel deelnemers aan de jaarlijkse Dijkensport-manifestatie hebben dat de afgelopen maand verzucht; sommigen omdat ze Maas en Waal voor het eerst ondergingen; anderen omdat ze het gebied al wat beter kennen en eraan verslingerd raakten.

Neem nou Bianca van Wijk. Ze is opgegroeid in de schaduw van de dijk en komt er vrijwel elke dag om haar hond uit te laten of een stukje hard te lopen. Meedoen aan de Dijkenloop anno 2016 was voor haar vanzelfsprekend. Cineast Jos Kruisbergen legde haar liefdesverklaring vast in zijn filmverslag over de zeventiende editie van het inmiddels befaamde sportevenement, dat steeds meer deelnemers uit alle hoeken en gaten van ons land trekt.

Zoals Alfred Halberstadt uit Nieuwegein. “Genieten in de vrije natuur”, lacht hij schalks. “Dat ben ik als stadsmens niet gewend…”

Dijkensport is heerlijk, ook imponerend. Of je nu wandelt of hardloopt, wielrent of skeelert: het is een kwestie van genieten. Ondanks het niet zo beste weer dat de deelnemers deze keer probeerde te plagen. Sommige skeeleraars waren niet komen opdagen, bang als ze waren voor valpartijen op het harde asfalt door de regen en de straffe wind.

Ze misten van alles: boomgaarden vol zomerfruit, takken die bijna breken onder het gewicht van een veelbelovende bulk aan blozende appels en frisgroene peren. Prachtige dorpsgezichten en uitkijkjes over het landschap met aan het einde de contouren van steenfabrieken, dorpskerkjes, de Wamelse Waalbrug. En maïsvelden die wiegend liggen te suizen in de wind. Bij de inmiddels beroemde ‘Bocht 7’ staat Rien Boschman te genieten terwijl Vlakbij een kudde schapen zich tegoed doet aan de kruiden en het malse gras op de dijkhelling. ”Geweldig wat Wamel hier klaarmaakt”, knikt hij voor Jos Kruisbergens camera. “Ik krijg er de koude rillingen van…”. Toon Brands is het helemaal met hem eens. Hij heeft al tal van marathons gelopen en is er ook nu weer bij. “Goed georganiseerd”, beaamt hij. “Alles is perfect in orde.”

Zoals elk jaar vormt de bezemwagen het best wel vrolijke sluitstuk van het evenement. Met Piet van Abeelen achter het stuur, al vijftien jaar lang geflankeerd door Sandra Geurts. Piet stond destijds mede aan de wieg van de Dijkensport. Dit is echter de laatste keer dat hij rondrijdt om de uitvallers bijeen te vegen. Piet gaat met pensioen. In Bocht 7 wordt hij warm onthaald, net zoals Alfred Halberstadt, de laatste loper. Spontaan vormt zich een erehaag; Alfred neemt de horde een tikkeltje te enthousiast en struikelt over zijn eigen benen. De gevolgen vallen mee: hij houdt er een geschaafde knie aan over.

Giro zet Land van Maas en Waal op de kaart (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Giro zet Land van Maas en Waal op de kaart

In de stad Batenburg hoef je niemand uit te leggen hoe promotie werkt. Tijdens de doorkomst van de Giro staat met grote letters Ciao Mondo, Hallo wereld, op een spandoek. Een groet aan miljoenen kijkers in honderden landen die dit Italiaanse wielerevenement volgen op tv. Dus ook de proloog in Nederland, in Gelderland, het land van Maas en Waal.

Het is een van de mooie, sprekende beelden waarmee Jos Kruisbergen de voorbereidingen in de streek en de doorkomst van het peloton heeft vastgelegd. De filmmaker van Tweestromenland in Beeld en Geluid weet het internationale fietsfestijn te vertalen naar Maas en Waalse standaard. Hij laat zien hoe grootsheid schuilt in het detail en hoe kleine vonken samen voor één groot vreugdevuur zorgen.

Want in Maas en Waal houden ze wel van een feestje. Een aanleiding daarvoor is snel gevonden, zelfs het langsflitsen van een groep wielrenners kan de feestzucht als een besmettelijke koorts over weilanden, akkers en dorpen verspreiden. Dan wemelt het plotseling van de roze fietsen lang de wegen. Dan verrijzen feesttenten, springkussens en muziekpodia. Ook stoïceinse dorpelingen, die doorgaans hun dagen vissend aan een sloot doorbrengen, zijn besmet. Zoals Ruud Verwoert die het vooral ‘un hoop geld’ vindt kosten, gaat ’s middags wel kijken.

In Hernen hebben de uitbaters van dorpsherberg De Toekomst samen met Leefbaarheidsgroep Hernen een dorpsontbijt in de openlucht op poten gezet. Behalve dorpelingen komen daar ook mensen van buiten op af. Zoals Sandra Holskamp uit Oss. “Wij komen hier vaker. Voor de gemoedelijkheid voor de gezelligheid”, verklaart ze. “Voor het heerlijke leven.”

Na de doortocht is ook visser Ruud Verwoert om. “Mooi, ook al is het na een minuut allemaal voorbij”, zegt hij over de doorkomst van de wielerkaravaan. Erik van Ginkel uit Beuningen is onder de indruk van de manier waarop Maas en Waalse dorpen én de stad Batenburg de entourage van de Giro hebben verzorgd en beleefd: “Het Land van Maas en Waal is klaar voor de proloog van de Tour de France”, zegt hij zonder een spoortje ironie.

Ruud Verwoert onderstreept onbewust nog eens de waarde van de Kruisbergenfilm: “Het was mooi, maar op televisie is het altijd nog mooier.”

 

 

Scholen samen aan de bal (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

’t Is toch altijd weer een feestje, het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen nam in de vroege lente van 2016 een kijkje bij de voorronden van het districtstoernooi West Maas en Waal op sportcomplex De Heppert in Altforst. Lees verder

Unitas D1 kampioen: jubelen en even stil zijn (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zenuwachtig? “Mwah, ’n bietje”, laat Jens van Wijk zich ontvallen. Achteraf was nerveus zijn niet eens nodig geweest. Gijs van Echteld had het al voorspeld: “Wij worden kampioen.” En dat werden ze, de jongens van het Wamelse Unitas-D1. Ongeslagen nog wel, met in tien wedstrijden maar drie doelpunten tegen Unitas. Lees verder

Dijkenloop (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een Dijkenloop zonder woorden. Maar met beelden die eigenlijk minstens zoveel zeggen. De Dijkenloop is véél meer als je de beelden van onze cineast Jos Kruisbergen voorbij ziet komen. Lees verder