St- Walrickruïne was eventjes de Hemelpoort (2008)

“Je bent even in een andere wereld…” Karla van Daelen is diep onder de indruk van wat er op deze vroege voorjaarsmorgen om haar heen gebeurt. Fel priemen de eerste zonnestralen tussen de bomen van het Overasseltse vennengebied door en zetten de historische St.-Walrickruïne in een bad van licht. De lapjes aan de koortsboom fladderen in de ochtendbries. Vogels zingen, mensen houden hun adem in. Dan klinkt er gezang en een groep bruingepijde monniken schrijdt vanaf een smal bospad in de richting van de oeroude kapel. “Ora pro nobis”, bid voor ons, klinkt het devoot.

Voor het eerst sinds zeshonderd jaar klinken er in de lente van 2008 weer Gregoriaanse gezangen rond deze gewijde open plek in het vennenbos. Met dank aan KRO-programmamaker Bart Geeraedts. De oud-Nijmegenaar raakte jaren geleden verslingerd aan de bijzondere sfeer op dat plekje middenin de natuur dat is doordrenkt met legendes en oeroude verhalen. Hij besloot een programma te wijden aan de magie van St.-Walrick: ‘Zingen voor de hemelpoort’; het is inmiddels uitgezonden door RKK-radio.

Cineast Jos Kruisbergen en geluidsman Geert Megens legden de bijzondere gebeurtenis vast voor Tweestromenland in Beeld en Geluid. De kijker wordt eeuwen teruggezogen in de tijd en kan even proeven hoe het er in de tijd van Karel de Grote – ongeveer – aan toe ging in en rond het klooster waarvan de kapel ooit deel uitmaakte. Compleet met Gregoriaans monnikengezang. Daarvoor tekenden de in pijen gehulde mannen van het Nijmeegse koor Schola Cantora Karolus Magnus.

Drommen mensen waren er getuige van, ondanks het zeer vroege uur. Ze waren allemaal diep onder de indruk. Leraar Tim Gerardts bijvoorbeeld die daar dikwijls met zijn leerlingen is geweest: “Een prachtplek om een verbinding te leggen tussen jong leven en de Middeleeuwen”, vertrouwde hij filmmaker Jos Kruisbergen toe. “Je wandelt hier een sprookje in.” Sjef Reichgelt uit Groesbeek, vroeger zelf actief Gregoriaans zanger, haalde zijn hart op aan de muziek. “Jammer alleen dat de sfeer een tikkeltje ontwijd wordt door al die camera’s…” Een bezoekster is helemaal niet kerkelijk, zo liet ze weten. “Maar dit vind ik toch wel heel apart. Een bijzondere belevenis.”

Radiomaker Bart Geeraedts was in zijn nopjes. Hij overzag het sfeervolle gebeuren op deze geheimzinnige plek. “Dit is vatbaar voor herhaling”, knikte hij. “Daar moeten we het echt eens over hebben.”