De boeren, burgers buitenlui Balgoy (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Boeren, Burgers en Buitenlui in Balgoij (2017)

Door Ruud Stoeten

Het Land van Maas en Waal heeft wel wat Brabants. Dat geldt ook voor het kleine dorpje Balgoij. Maar er is toch een verschil: in Balgoij vóelen ze zich ook halve Brabanders. En dat merk je aan van alles: aan de saamhorigheid, de betrokkenheid, de sfeer in het Wijchense kerkdorpje.

De inwoners hebben waardering en respect voor elkaar, zegt Peter Wintjes voor de camera van onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen. Wintjes kan het weten: hij is al dertig jaar dirigent van de Balgoijse harmonie Kunst en Vriendschap en kent zo langzamerhand zijn pappenheimers. “Die zijn heel ongecompliceerd op het moment dat ze dat moeten zijn. En vooral ook eerlijk.”

Carin Gasquez is het daar helemaal mee eens. Ze komt van Alverna: “Oók een ‘warm’ dorp”, vindt ze. Maar sinds ze met haar gezin in Balgoij woont, verwondert ze zich elke dag weer over de saamhorigheid onder de bewoners van het ruim 700 zielen tellende dorpje. “Iedereen is hier enorm betrokken. Hoe de mensen ons hier welkom hebben geheten: gewoon hartverwarmend!” Het is een dorp om van te houden, knikt ook inwoonster Jo Arts. “Je kunt er vrij leven, fijn wandelen en fietsen.”

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen laat dat tussen de bedrijven door ook heel mooi zien met herkenbare beelden: een blik op de Maas, schapen en paarden in hun grazige wei, vogels, een boomgaard vol blozende appels, het markante stompe Sint-Janstorentje dat bescheiden vanuit een rijk-groene muur tevoorschijn piept, het devote Mariakapelletje.

Balgoij ligt midden tussen de meanders van de Maas: kronkels die in de loop van de eeuwen dikwijls van vorm veranderden, aanvankelijk op natuurlijke wijze maar later door de kanalisering van de rivier. Balgoij behoorde nu eens tot Brabant en dan weer tot Gelderland. Die Brabantse inslag van de mensen is dan ook geen wonder, vindt Piet van Erp. “Daarom is het ook begrijpelijk dat veel Balgoijers een Brabantse partner hebben.”

Piet van Erp is auteur van het boekje Boeren, Burgers en Buitenlui, dat op Monumentendag 2017 verscheen. Jarenlang schreef Van Erp op het internet blogs over Balgoijers die hij ontmoette en dorpsgenoten over wie hij las. Die verhalen werden gebundeld in het boekje, dat meteen al gretig aftrek vond.

Het draaide tijdens de boekpresentatie op Monumentendag niet uit op officiële plichtplegingen. Oude Balgoijers reikten heel symbolisch de eerste exemplaren uit aan nieuwe inwoners en aan een paar piepjonge dorpelingen.

Voorzitter Wil Giesbers van de plaatselijke heemkundekring Pagus Balgoye kreeg nog wel even de kans om Van Erps boekje te introduceren. Hij had veel lof voor de auteur, diens scherpe blik en eigen visie, de aandacht en de liefde waarmee de mensen in Boeren, Burgers en Buitenlui zijn beschreven.

“Een boekje door en voor Balgoijse mensen”, benadrukte de samensteller van het boek. Van Erp was dolblij met de vele positieve reacties die hij op deze Monumentenmiddag kreeg. “Dit is wat Balgoij Balgoij maakt.”