Bocht Zeven Zeepkistenrace (2013)

De jaarlijkse zeepkistenrace in Wamel heeft allure gekregen. ’t Is de hoogste tijd dat dit evenement wereldberoemd wordt in de regio. Kijk naar het filmpje van Jos Kruisbergen: ‘Bocht 7’. Huiver en oordeel zelf. Heuse bolides daveren de dijk af. De mooiste wagens volgen elkaar op: je kunt duidelijk zien dat het geen prullen zijn, maar het product van humor en vele uren noeste arbeid.

In een heel vroeg stadium heeft Wamelnaar Riny Brands er nog niet zoveel vertrouwen in: “Het Is allemaal ouwe kneut”, moppert hij, wijzend naar een stapel ijzer- en houtafval. “Het kan niet slechter. Als je hier nog iets van kunt maken, dan ben je in mijn ogen een vakman!”
Maar al snel wordt duidelijk dat het barst van de vaklui in Wamel en omstreken. Een heuse bolide rolt uit zijn montagehal; weliswaar enigszins strak in het vel, maar ogenschijnlijk zeer solide. Het ding wordt de dijk op gesleept en maakt een proefritje dat perfect verloopt.
Jos Kruisbergen heeft de voorbereidingen gefilmd: achter een spannend muziekje komen ze op het scherm, de schilders, lassers, bandendeskundigen, timmerlieden, vastschroevers en wat er nog meer in Wamel rondloopt aan ambachtelijk geschoolden.
En dan regent het op de grote dag. Wat héét: het hoost. Desondanks komen ze opdraven, de nieuwsgierigen. Ze haasten zich de feesttent in; je kunt er over de hoofden lopen. En even later over een dijkbedekking van kleurrijke paraplu’s. Maar die worden al snel opgevouwen, want de waterrijke wolkenmassa trekt weg om elders de lente te gaan verpesten.
Wamel mazzelt. Bomen vol bloesem en heel veel blije mensen zijn getuige van het evenement dat zich dan ontspint.
Riny Brands heeft, nu in de functie van coureur, wat meer vertrouwen gekregen in de met zorg in elkaar geflanste voertuigen. Hoewel: enige twijfel is er nog wel. “Bij ziekenhuis Rivierenland weten ze dat we eraan komen.” En: “We rijden nog niet eens, maar ik heb de helm toch maar vast opgezet…”
Stuk voor stuk denderen ze de dijk af: kleurige creaties die niet onderdoen voor de wagens van de carnavalsoptocht. Zeepkisten die in niets aan zeepkisten doen denken: van raceauto tot gouden koets, van simpele driewielers tot een opengewerkt rijdend olievat en een reuze-bierkrat op wielen. Er verschijnt zelfs een legertank aan de start. En een echt kermisbotsautootje dat voor deze gelegenheid op luchtbanden is gezet. En wat te denken van die rijdende doodskist, vol nonnen met een baard van drie dagen…?
De organiserende Bootspotvereniging (BSV) ’t Wamels Kwartiertje is trots op haar feestje. En terecht. Want voorzitter Luuk van Leur en de zijnen hebben het hele dorp in hun enthousiasme meegesleept. De pasgetrouwde coureur Luuk Kalkers is er zelfs vervroegd voor teruggekomen van zijn huwelijksreis…