Kulturhus Boven Leeuwen (2005)

Ze zijn er al behoorlijk aan gewend, daar in Boven-Leeuwen. Aan kulturhus D’n Dulper aan de Pastoor Schoenmakersstraat. Een prachtvoorziening waarvan zo’n beetje het hele dorp gebruik maakt: van piepjong tot stokoud. Het heeft heel wat zweet en tranen gekost voordat deze dorps-ontmoetingsplek in 2008 kon worden opgeleverd. Cineast Jos Kruisbergen stapte nóg verder terug in de tijd en componeerde een filmpje van beelden die hij in 2005 maakte.
De Boven-Leeuwense accommodatie was een van de eerste Kulturhuser in Nederland. Het uit Scandinavië overgewaaide idee sloeg enorm aan in het dorp: één gebouwencomplex met allerlei voorzieningen: school, peuterspeelzaal, gymzaal, café, dorpshuis, vergader- en activiteitenruimtes: noem maar op. Met daarbij een woon- en zorgzone waarvan de bewoners terug kunnen vallen op voorzieningen ‘om de hoek’.
Er moesten toch al nieuwe voorzieningen komen in het dorp. De oude Mariaschool was eigenlijk niet meer geschikt voor het geven van eigentijds basisonderwijs aan de meer dan 200 kinderen, zo vertelt directeur Truus Gerritsen voor de camera. Het dorpshuis was ook al compleet uit de tijd en het verenigingsleven kampte met een enorm gebrek aan ruimte voor allerlei activiteiten.
In de film van Jos Kruisbergen wordt duidelijk hoezeer Boven-Leeuwen in die tijd op stelten stond. Er werden acties gevoerd, onder meer rond een belangrijke commissievergadering in het West Maas en Waalse gemeentehuis. Met spreekkoren van massaal aanwezige dorpelingen, spandoeken en zelfs muziek. Van de Reifholzkapelle, jawel.
Kruisbergen laat insprekers, politici en wethouder Gerard Zondag aan het woord. En al snel wordt duidelijk dat de eensgezinde actie van Boven-Leeuwen niet kan worden genegeerd. De vergaderende raadscommissie is akkoord. Dat standpunt wordt enkele maanden later door de hele gemeenteraad overgenomen.
In 2008 werd het Kulturhus opgeleverd. Het kreeg de naam D’n Dulper.