Stembureau 11 in Wamel kiest voor rechtser Brussel (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Stembureau 11 in Wamel kiest voor rechtser Brussel

Dorp bezorgt de vier coalitiepartijen een  forse meerderheid

Stemhokjes, landkaartgrote biljetten en een ontspannen maar waakzame bureauvoorzitter Karel Kalkers achter de tafel: het is 6 juni 2024 en stembureau 11 in Wamel is open. Het Vrijetijdscentrum (VTC) is een van de zeer vele plaatsen waar vandaag een nieuw Europees Parlement wordt gekozen.  Het is een komen en gaan van mensen. Ook Jos Kruisbergen is deze dag te vinden in het VTC  in zijn woonplaats Wamel;  om te stemmen én om reacties van kiezers voor het Europees Parlement vast te leggen.

Wamel volgt, zoals heel West Maas en Waal, de landelijke trend. De in totaal 705 zetels in het Europees Parlement zouden als het alleen aan de Wamelnaren ligt als volgt uitpakken: de PVV behaalt met 185 verreweg de meeste zetels. Coalitiepartners VVD en BBB scoren ook goed met respectievelijk 103 en 85 zetels. Pieter Omtzigt heeft het blijkbaar verbruid in Maas en Waal, zijn NSC krijgt geen enkele zetel. Groenlinks/PvdA wordt na de PVV de tweede partij met 128 zetels. Opmerkelijk is dat het elders afgeschreven Forum voor Democratie op 24 zetels uit zou komen.

Voor de camera reageren Wamelnaren mild en met bekende Maas en Waalse nuchterheid op de Europese verkiezingen en de op dat moment nog onbekende maar voorspelde uitkomst. Toos Story vindt dat Nederland weer meer van de Nederlanders moet worden, Jolanda Rieks wil meer uitgeven aan defensie om de veiligheid van Nederland te waarborgen en William Otto zegt dat stemmen ‘er gewoon bij hoort’, hij roept op tot meer respect van politici onderling. Jet Verseveld vindt stemmen voor het Europees Parlement heel belangrijk ‘omdat daar in Brussel heel veel wordt beslist’.

Niet al te schokkende en in het hele land breedgedragen meningen. Duidelijk is dat iets minder dan de helft van Wamelse kiesgerechtigen ‘Europa’ belangrijk genoeg vindt om mee te bepalen welke partijen de komende vijf jaar in Brussel de dienst gaan uitmaken.