Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Tunnelduikers vieren hun 25 jarig jubileum
In het pittoreske dorpje Wamel, gelegen aan de kronkelende Waaldijk, bevond zich ooit een bruisende buurtvereniging met de naam De Tunnelduikers. De naam was zorgvuldig bedacht door Riek van Gruijthuijsen, de creatieve echtgenote van Thé Gruijthuijsen, en verwees naar de sterke onderlinge band en de avontuurlijke geest van de bewoners. Deze vereniging was het kloppend hart van de gemeenschap; zij organiseerde talloze feestelijke evenementen en activiteiten die de buurt samenbrachten. Maar nu, 21 jaar later, is het bord van De Tunnelduikers verdwenen en zijn de herinneringen aan de gloriedagen van de vereniging grotendeels vervaagd.
In 2003, tijdens het zilveren jubileum van de vereniging, werd er een grote feesttent opgezet in de buurt. De bewoners kwamen massaal bijeen om deze bijzondere mijlpaal te vieren. Het was een weekend vol vreugde, gelach en nostalgie. Karel van Rossum, de geliefde voorzitter van De Tunnelduikers, stond trots aan het roer. Karel, bekend om zijn warme persoonlijkheid en vastberadenheid, was het gezicht van de vereniging. Onder zijn leiding bloeide De Tunnelduikers op, en het jubileum werd een onvergetelijk hoogtepunt voor iedereen die erbij was.
Maar zoals de tijd onverbiddelijk verstrijkt, vervaagde ook de levendigheid van de gemeenschap. Gijs Stappershoef, een pionier van de Nederlandse televisie en mentor van vele jonge filmmakers, waaronder Jos Kruisbergen, had altijd gezegd: “Leg alles vast op film, het komt nooit meer terug, en monteren kun je nog als je achter de geraniums zit.” Gelukkig nam Kruisbergen zijn wijze raad ter harte. Hij was in 2003 aanwezig om het jubileumweekend op film vast te leggen. Zijn documentaire voor Tweestromenland in Beeld en Geluid werd een waardevolle tijdscapsule, een blijvende herinnering aan een gemeenschap die ooit zo levendig was.
De kinderen die destijds in de documentaire aan het woord kwamen, zijn nu zelf volwassen, en velen van hen zijn inmiddels vader of moeder geworden. Helaas zijn er ook mensen overleden, en de buurtgenoten die toen zo actief waren, worden steeds zeldzamer. Oud-voorzitter Gerard van Zwam herinnert zich: “We hebben acht jaar lang de najaarsloop georganiseerd, met bekende sporters zoals Hilbert van der Duim, Leo Vissers en Cor Vriend. We hadden de sterkste man van Wamel, Playback-shows, een jonge buurt, een goed bestuur en veel vrijwilligers.” Hoewel het zilveren jubileum en de verhalen van toen bijna vergeten zijn, blijven ze dankzij Kruisbergen’s film voor altijd bewaard.
Vandaag de dag staat Tweestromenland in Beeld en Geluid opnieuw voor een uitdaging. Om deze bijzondere filmverhalen door te kunnen geven aan toekomstige generaties, is financiële steun hard nodig. De vrijwilligers van Tweestromenland, die al 30 jaar met passie en toewijding deze verhalen vastleggen, doen nu een beroep op de gemeenschap. Met de campagne Raboclubsupport hopen ze voldoende stemmen te verzamelen om hun werk voort te zetten.
“Als wij er niet waren geweest, was dit filmverhaal er nooit geweest,” zegt Jos Kruisbergen vastberaden. Hij roept iedereen op om te stemmen van 2 september tot 24 september via de Rabobank-app of website. “Stem op Tweestromenland in Beeld en Geluid,” dringt hij aan. “Wij geven het heden een toekomst.”
Met de steun van de gemeenschap hopen de vrijwilligers van Tweestromenland dat de verhalen van De Tunnelduikers, en vele andere verhalen, nog lang zullen voortleven. Zo kunnen toekomstige generaties blijven leren van het verleden en de waarde van een hechte gemeenschap blijven koesteren. De documentaire is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid.