NIEUWSBRIEF DONATEURSWEEKEND 2020

Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Beste donateurs en genodigden,

Dit jaar vieren we het 26-jarig bestaan van onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Tweestromenland in Beeld en Geluid pakt uit dit keer in het teken van de korte film.

Het worden dus weer prachtige mooie momenten in het donateursweekeinde,  waarbij de voorstellingen dit jaar zullen plaatsvinden op vrijdag 13 maart om 20.00 uur, zaterdag 14 maart om 20.00 uur en zondag 15 maart om 14.00 uur in D’n Bogerd, Van Heemstraweg 53, 6651 KH in Druten.

 

 • Voorwoord door de voorzitter

De kruitdampen van ons 25-jarig jubileumfeest zijn nauwelijks opgetrokken of we worden geconfronteerd met het overlijden van drie héél bijzondere mensen. In november 2019 komt onze zeer gewaardeerde geluidsman Geert Megens na een kortstondig ziekbed te overlijden. Geert was twintig jaar vrijwilliger van onze stichting in allerlei verschillende hoedanigheden. Dat Geert ook nog eens de zwager van onze filmkunstenaar Jos is maakt zijn overlijden nóg intenser en verdrietiger.

Eveneens in november 2019 komt de voormalig huisarts van Wamel, André Stevens na een langdurig ziekbed te overlijden. André is ongeveer tien jaar voorzitter van onze stichting geweest en was mede in die hoedanigheid een belangrijk persoon, niet alleen voor onze stichting, maar vooral óók voor de verdere ontwikkeling van onze cineast Jos.

En vlak voor de jaarwisseling kwam de 107-jarige Diena Kruisbergen geheel onverwacht te overlijden. Héél Maas en Waal wist wel wie Diena Kruisbergen was! Na deze drie trieste gebeurtenissen stond voor onze stichting – en met name voor Jos – de tijd even stil. Dat hakt er behoorlijk in, kun je wel zeggen. Ineens zijn er talloze herinneringen die weer tot leven komen. Maar het blijven slechts herinneringen.

Nu, begin 2020, rapen we al onze moed en energie weer bij elkaar om het 26-ste jaar van onze stichting in te gaan. En natuurlijk staan onze donateursbijeenkomsten in maart weer voor de deur, waarbij we óók deze keer weer ons beste beentje willen voorzetten. Hopelijk in het bijzijn van u allemaal. Want voor u doen we dit vrijwilligerswerk tenslotte allemaal!

   

Wim Lamers, voorzitter

 

 • Lieve, beste donateurs,

We hebben een bewogen jaar achter de rug waarin mijn vriend en oudhuisarts André Stevens is overleden.  André stond mede aan de wieg van onze stichting en hij is tien jaar voorzitter geweest.  Een week later stierf mijn zwager Geert Megens. Mijn vriend, mijn lieve schoonbroer, die twintig jaar lang met me op pad is geweest om te filmen.  Letterlijk dag en nacht was Geert er.

Weer enkele weken na dit verlies overleed mijn 107-jarige moeder. Dat gaat een mens niet in de koude kleren zitten. Ik wil u allen bedanken voor de geweldige mooie, lieve reacties. Die zijn een grote steun, ze helpen ons het zware verlies te dragen.

Geert blijft met foto op de voorpagina van onze website staan, mede dankzij hem hebben we uniek cultureel erfgoed kunnen vastleggen voor de komende generaties.

Nog steeds kom ik tijdens het monteren van films Geert tegen. Dan zie en hoor ik weer hoe groot zijn bijdrage was, wat hij betekende – en dus betekent – voor mij en de stichting.

Ook wij worden een dagje ouder en we zijn aan verhuizing toe. Gelukkig hebben we een mooi plekje in Wamel gevonden. Dat betekent dat ik doorga met filmen. Als ik niet in mijn geboortedorp had kunnen blijven, was ik gestopt. Ik heb nu besloten door te gaan zolang mijn gezondheid dat toelaat.

De donateursavonden staan dit keer in het teken van de korte film. Zowel voor als na de pauze presenteren we een compleet nieuw programma, met uitzondering van de dorspklucht Wie het laatst lacht. De stichting kreeg veel verzoeken binnen om deze humoristische film over verwikkelingen in het dorp Wamel nog eens te draaien. Als slotstuk vertonen we Denkend aan Holland, een ode aan Maas en Waal in vogelvlucht.

Ik hoop u allen te zien op een van onze donateursdagen.

 Jos Kruisbergen, cineast

 

HET PROGRAMMA VAN ONZE DONATEURSDAGEN:

 • Maas en Waal aan ramp ontsnapt 1993.               
 • Ik ga door tot ik plat lig.                                        
 • Maas en Waal door kinderogen.               
 • Prachtige zwemtocht in het stadje Batenburg.                  
 • Ballon landt bijna in de keuken.               
 • Boerenpaar echt in de echt verbonden.               
 • Lente in Rivierenland.                                                                                
 • PAUZE                                                                        
 • Wie ‘t lest lacht…. een Wamels verhaal dat nergens op slaat                           

Door Ruud Stoeten

Tussen 2001 en 2004 filmde Jos Kruisbergen in zijn geboortedorp Wamel van alles en nog wat. Hij maakte er een prachtig document van: over karakteristieke mensen uit een knotsgezellig dorp; een verhaal dat eigenlijk nergens op slaat. Het is een klucht geworden waarin de ene rel de andere opvolgt. Iedereen moet het ontgelden, vooral ook de cineast zelf.

De kijker vraagt zich af: Wat is er in Wamel toch aan de hand? Is het er allemaal wel koek en ei? Welke rol spelen mensen als Henk van Rossum, Piet Post, Has Gerritsen, Rien de postbode en tal van andere dorpelingen, inclusief dus cineast Jos Kruisbergen?

Wat er wel en wat er niet waar is, mag de toeschouwer zelf beoordelen. Opmerkelijk: er is spontaan geacteerd. De rollen die de Wamelnaren zich daarbij zelf aanmeten, staan niet op papier. Het verhaal is geboren tijdens de opnamen. Maar een speelfilm of een klucht is het nou ook weer niet, die olijke documentaire met de titel Wie ’t lest lacht... De fratsen en grollen maken deel uit van iets wat je gerust een uniek tijdsdocument mag noemen.

Onder invloed van enige witgekraagde goudgele versnaperingen werd na afloop van de eerste filmavond in  2013 al meteen een comité opgericht, dat de vier hoofdrolspelers wilde eren met een monument in de Kerkstraat. “Of iets anders op een sokkel.”

Kijk maar eens naar de trailer van de film die tijdens eerdere voorstellingen in D’n Bogerd in Druten een enorme dijenkletser bleek te zijn.

TRAILER WIE HET LEST LACHT

Verslaggever Ruud Stoeten

 • Denkend aan Holland.                         
 • EINDE FILMAVOND!

Wist u ook dat wij op Facebook actief zijn! Zodra er een nieuw filmpje op onze website www.2bg.nl komt te staan staat dat ook op fb. Dus wilt u ook op de hoogte blijven en u bent actief op Facebook. Like dan onze fb pagina Tweestromenland in Beeld en Geluid.

 

Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid

KvK – nummer: 41058749

Email: info@2bg.nl

Website: www.2bg.nl

 

Donateursadministratie:

Emailadres: donateurs@2bg.nl

 

Voor donateurs- en sponsorbijdragen, schenkingen e.d.:

Bankrekeningnummer NL71 RABO 0105 8462 44 t.n.v. de Stichting Steun

Tweestromenland in Beeld en Geluid te Wamel

(Rabobank Maas en Waal)

Incassant ID: NL44ZZZ110461220000

 

Bestuur en medewerkers:

Wim Lamers (voorzitter)

Joke van Leeuwen (secretaris-penningmeester)

Henri Post (financieel adviseur)

Joyce Schippers (donateuradministratie)

Jos Kruisbergen (cineast)

Piet van Ballegooy (webmaster)

Theo Kooijmans (videospecialist)

Ruud Stoeten (publiciteit en teksten)

Bas van der Hoeven (teksten)

Hans Nas (presentatieteam)

 

Adviseurs:

Jantine de Jonge (tv-presentatrice)

Theo Leeuwenburgh (oud-tv-regisseur)

Jan Keja (tv-regisseur)

Chris Ronteltap (directeur Nationaal Legermuseum)

Gerard Zondag (ondernemer)