NIEUWSBRIEF 2BG 2022

Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Beste donateurs en genodigden,

Dit jaar vieren we het 28-jarig bestaan van onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Het worden dus weer prachtige mooie momenten in het donateursweekeinde, waarbij de voorstellingen dit jaar zullen plaatsvinden op vrijdag 20 mei om 20.00 uur, zaterdag 21 mei om 20.00 uur en zondag 22 mei om 14.00 uur in D’n Bogerd, Van Heemstraweg 53, 6651 KH in Druten.

  • Voorwoord door de voorzitter

Medio februari 2020 waren wij de eerste lokale organisatie die de stekker eruit trok. Alleen ging het hier om de Corona-stekker, waarbij wij toen al het gevoel hadden dat het de verkeerde kant op zou gaan en wij ons genoodzaakt zagen en voelden de donateurs-bijeenkomsten in maart af te blazen.

Sommige mensen lieten ons toen nog weten: Is dit niet een klein beetje voorbarig? Nee, niet dus, we hebben het geweten!! Hebben wij in deze voorbije twee jaar dan stilgezeten. Nee, absoluut niet. De bestuursvergaderingen en dito overleggen gingen gewoon door, vaak digitaal.

En óók Jos Kruisbergen, onze cineast, bleef gewoon doorwerken. Jos bleef filmen. En met het montagewerk belandde Jos in het paradijs. Op zijn zolderkamer, in zijn eentje, kon hij ongestoord het vele montagewerk voortzetten.

Nu, begin 2022, rapen we al onze moed en energie weer bij elkaar om het 28-ste levensjaar van onze Stichting in te gaan en om ons erfgoed voor later vast te leggen en te waarborgen. En natuurlijk staan onze donateurs-bijeenkomsten, deze keer in de maand mei, weer voor de deur, waarbij we óók deze keer weer ons beste beentje willen voorzetten. Hopelijk in het bijzijn van u allemaal. Want voor u doen we dit vrijwilligerswerk tenslotte allemaal!!

We houden onverminderd vast aan ons motto. GEEF HET HEDEN EEN TOEKOMST!!

   

Wim Lamers, voorzitter

HET PROGRAMMA VAN ONZE DONATEURSDAGEN:

Sint-Florian verhuist mee naar nieuwe brandweerkazerne (2004)

 Twee brandweermannen verhuizen Sint-Florian naar de nieuwe kazerne aan de Van Heemstraweg in Beneden-Leeuwen. Ze zitten op stoelen op een aanhangertje achter een busje van de gemeente. Het beeldje is met één hand te tillen, maar toch waken twee mannetjesputters over de patroonheilige van de brandweer alsof het hun pasgeboren kind is. Samen dragen ze het beeldje naar de nieuwe brandweertempel, waar het voorlopig op de bar wordt gezet. Om te waken over de tapkraan.

Het is maar een van de vele scenes in de film Nieuwe brandweerkazerne in Beneden-Leeuwen van Jos Kruisbergen. Met geluidsman Geert Megens volgde de cineast negen maanden lang de bouw van de kazerne van het eerste graafwerk tot aan de afwerking. Met het vastleggen van de officiële opening op 2 juli 2004 besluit de Wakkere Wamelnaar, en inmiddels ook Gulden Gelderlander, weer een van zijn vele tijdsdocumenten.

Naast het interviewen van projectleiders en andere regelneven heeft Kruisbergen vooral veel oog voor vaklui, mensen die hun handen laten wapperen. De film is daardoor ook een ode aan de vakman. Bijna een half uur wordt een steeds schaarser wordend fenomeen in beeld gebracht: mensen die een vak geleerd hebben waarin de handen doen wat het hoofd wil. Van betonvlechter tot aan dakdekker laat de film zien hoe dankzij nijvere handwerkers een bouwwerk verrijst.

Tijdens de officiële opening komen de sprekers aan bod. Burgemeester Thomas Steenkamp stijgt naar grote hoogte om het logo aan het gebouw  te onthullen. Daarna wordt er getoost op een veilige toekomst voor elke West Maas en Waler. Sint-Florian kijkt tevreden toe.   

door Bas van der Hoeven

                     

Koninklijk goud voor Hans Janssen (2002)

Het is het jaar 2002 als Hans Jansen nietsvermoedend, tijdens zijn werkzaamheden voor Koninginnedag, tegen de camera van Jos Kruisbergen aanloopt. Enkele uren later verschijnt ook burgemeester Thomas Steenkamp voor de camera van Jos. De burgemeester staat samen met zijn kabinetschef Ans Driessen, en inclusief een koninklijke onderscheiding, voor een gesloten deur in de Wamelse Kerkstraat. Uiteindelijk komt alles toch nog goed, want enkele minuten voor twaalf uur krijgt Hans Janssen in het bomvolle Wamelse café De Rut zijn verdiende koninklijke onderscheiding. Dorpsdokter André Stevens zegt:
’Dit is terecht en op zijn plaats. Gisterenavond laat kreeg ik een telefoontje met de reden dat Hans een koninklijke onderscheiding zou krijgen. En zei ik: Yes dit is correct’.

Vele felicitaties volgden voor alles wat Hans voor het dorp betekent. Je kun je afvragen wat Hans niét deed voor zijn geboortedorp Wamel. Van vele verenigingen was hij voorzitter, onder andere van carnavalsvereniging de Oude Gierpont, Kinderboerderij Wamel, de Vincentiusvereniging, comité Dodenherdenking en het Oranje comité. Tot laat in de avond werd er gefeest in de residentie van carnavalsvereniging de Oude Gierpont van ‘t Wamelse Veergat. Hans en zijn gezin werden door velen gefeliciteerd. En iedereen was het erover eens: Dik verdiend. Dit had al veel eerder moeten gebeuren.

Door Nicole Megens

                          

   

Een gouden haan op een kerk ‘waar geen kip meer komt’ (1998)

Een film van Jos Kruisbergen is als een tijdmachine.

Neem de documentaire Kathedraal van Maas en Waal in oude luister hersteld uit 1999, die begint en hup, je staat weer in de vorige eeuw.

Pater Wouter Heuft sluit nog huwelijken, Jan Rikken fotografeert alles wat er gebeurt tussen Maas en Waal en Adrie van de Klok plaatst een gouden haan op de spits van de Drutense Ewaldenkerk. Van tevoren drinkt hij een biertje, niet tegen de zenuwen. ‘Als het mislukt, dan heb ik dat pilsje toch gehad’, zegt de oud-aannemer.

Het plaatsen van de vergulde haan is het officiële sluitstuk van de grondige renovatie die na de bouwvak in 1998 begon. Kruisbergen volgt de schilders Wim Visee en Kees van Arkel, kijkt mee hoe leidekkers hun oude ambacht uitoefenen en volgt het eerste huwelijk dat in de Ewaldenkerk wordt voltrokken nadat de steigers uit de kerk zijn gehaald. Renate Coppers en Erik Klaassen geven elkaar het jawoord, direct aan pater Heuft en via hem aan God.

Nardje van den Berg vertelt over de bange oorlogsjaren. Toen de Duitsers de toren kapot schoten. Vijf doden lagen er op een zaterdagmorgen voor de kerk. Van den Berg weet nog dat hij een brokstuk mee naar huis nam. ‘Als brandhout, uit pure armoede, maar ’s avonds kwam die lange kapelaan die balk weer ophalen.’

Gerrit Wolbrink, voorzitter van de restauratiecommissie, steekt zijn trots niet onder stoelen of kerkbanken. Hij vertelt dat de Ewaldenkerk, een in 1875 opgeleverd meesterwerk van architect Pierre Cuypers, nu weer vele jaren mee kan.

Piet Zondag bekijkt de activiteiten  met gemengde gevoelens. Hij denkt dat de haan niet meer op de toren komt. Op de vraag ‘waarom niet?’, antwoordt Zondag: ‘Er komt toch geen kip meer in de kerk.’

door Bas van de Hoeven

                     

 

Honderd jaar harmonie Koning Willem III (2001)

Nostalgische optocht tijdens eeuwfeest in Beneden-Leeuwen

 Feesten en muziek maken, dat zijn – naast vele andere vaardigheden – misschien wel de meest opvallende eigenschappen van de Maas en Waler. Als die twee samenkomen, zoals in 2001 bij het eeuwfeest van harmonie Koning Willem III, dan kun je spreken van een volksfeest.

Dat is te zien in de film Honderd jaar harmonie Koning Willem III die Jos Kruisbergen en Geert Megens in 2001 opnamen in de straten van Beneden-Leeuwen.  Musici in nostalgische klederdracht spelen op platte karren getrokken door paarden of antieke tractoren. Tussen de wagens fietsen en wandelen figuren uit de tijd van Dik Trom. De mandenmaker, de petroleumkèl, de melkboer en andere kleurrijke dorpelingen.

Dorpsomroeper Peer Witzel gaat voorop en roept met ratel en stem boeren, burgers en buitenlui op om naar buiten te komen. Om de feeststoet te bekijken en te luisteren naar de vrolijke klanken van de harmonie. De film is een mooie herinnering aan het 100-jarig bestaan van het muziekkorps. Veel mensen vertellen voor de camera hoe prachtig ze de nostalgische optocht vinden en hoe trots ze zijn op hun muziekkorps.

Tegelijkertijd hebben Jos en Geert onbewust een monumentje voor Alphenaar Peer Witzel opgericht. De markante veerbaas die in april van dit jaar overleed, pas 64 jaar oud. De man met de gulle, aanstekelijke lach. De onvergetelijke ambassadeur van het Land van Maas en Waal.

Peer vertelt dat Lauwe wel groot kan zijn, maar het toch van de kleintjes moet hebben. Zelf heeft het dorp immers geen dorpsomroeper, laat staan een filmer. Ze pronken graag met andermans veren. En dan is er weer die lach, die alles relativeerde, bulderende lach.

Die zal nooit meer tussen Alphen en Lith over de Maas schallen, maar Peer Witzel blijft in de harten en hoofden van de mensen die hem kenden. Ook ver buiten het Land van Maas en Waal. Dat wonderlijke, prachtige stukje Nederland, waar een feestelijke optocht twintig jaar later zo maar een requiem voor een geliefde streekgenoot kan worden.

door Bas van der Hoeven

                     

Maas en Waal in vogelvlucht (2020)

De bloedrode zon komt in alle vroegte op tussen de bomen. De kerkklok van Megen galmt op deze vroege morgen over moedertje Maas. Cineast Jos Kruisbergen is met zijn kleinzoon Quinten Schippers al weken op pad om het natuurverschijnsel met de prachtige wolkenpartijen met zijn camera en drone vast te leggen. Het lijken prachtige schilderijen die je als een poster aan de muur zou willen hangen. Kijk en geniet!

Door Nicole Megens

                     

Het water wacht op niemand (2021)

Het water wacht op niemand, dat hebben veel mensen in Limburg, België en Duitsland ondervonden toen in juli 2021 de Rijn en de Maas buiten hun oevers traden. Er vielen zelfs doden.

In het Land van Maas en Waal bleef het leed beperkt tot materiële schade. Wel waren veel mensen actief. Niet zozeer met het redden van het vege lijf, maar met het beschermen van gewassen en het in veiligheid brengen van vee en caravans.

Natuurlijk was ook Jos Kruisbergen druk. Met het vastleggen van het zeldzame verschijnsel van rivieren die midden in de zomer tot alarmerende hoogte stijgen. Met camera en drone filmde de beeldchroniqueur te land, ter zee en in de lucht het wassende water.

Alle dorpen in het Land van Maas en Waal komen in vogelvlucht voorbij. Met hun torenspitsen als priemende wijsvingers: hier bent u. Met uiterwaarden waar bomen tot struiken gekrompen lijken, waar oeverplanten kopje onder gaan, waar een zilveren lint een bijna eindeloze watervlakte is geworden.

Koeien die op het asfalt liggen op de afgesloten toegangsweg van het veer naar Megen, landbouwers die wallen opwerpen om de maïs droog te houden, een eigenaar van een Land Rover die denkt dat zijn jeep een amfibievoertuig is.

En natuurlijk vraagt de Wamelnaar aan iedereen: “Waarom is het zo mooi in Maas en Waal?” Hij wordt ruimhartig ondersteund in zijn lofzang op zijn geboortegrond. Maar niemand heeft zo’n mooi antwoord als de eenzame man in een kleine kano. “Ik ben voor de liefde naar deze streek gekomen, die liefde ging over, maar de liefde voor Maas en Waal is alleen maar groter geworden.”

door Bas van der Hoeven

                                    

                     

               

Verslaggever Bas van der Hoeven

Verslaggever Nicole Megens

  • EINDE FILMAVOND!

Wist u ook dat wij op Facebook actief zijn! Zodra er een nieuw filmpje op onze website www.2bg.nl komt te staan staat dat ook op fb. Dus wilt u ook op de hoogte blijven en u bent actief op Facebook. Like dan onze fb pagina Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid

KvK – nummer: 41058749

Email: info@2bg.nl

Website: www.2bg.nl

Donateursadministratie:

Emailadres: donateurs@2bg.nl

Voor donateurs- en sponsorbijdragen, schenkingen e.d.:

Bankrekeningnummer NL71 RABO 0105 8462 44 t.n.v. de Stichting Steun

Tweestromenland in Beeld en Geluid te Wamel

(Rabobank Maas en Waal)

Incassant ID: NL44ZZZ110461220000

 

Bestuur en medewerkers:

Wim Lamers (voorzitter)

Joke van Leeuwen (secretaris-penningmeester)

Henri Post (financieel adviseur)

Joyce Schippers (donateuradministratie)

Jos Kruisbergen (cineast)

Piet van Ballegooy (webmaster)

Theo Kooijmans (videospecialist)

Ruud Stoeten (publiciteit en teksten)

Bas van der Hoeven (teksten)

Nicole Megens (teksten)

Hans Nas (presentatieteam)

Adviseurs:

Jantine de Jonge (tv-presentatrice)

Theo Leeuwenburgh (oud-tv-regisseur)

Jan Keja (tv-regisseur)

Chris Ronteltap (directeur Nationaal Legermuseum)

Gerard Zondag (ondernemer)