Tweestromenland in Beeld en Geluid.
Beste donateurs en genodigden,
Dit jaar vieren we het 31-jarig bestaan van onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.
Het worden dus weer prachtige mooie momenten bij onze donateursdagen, waarbij de voorstellingen dit jaar zullen plaatsvinden op woensdagavond 19 maart en donderdagavond 24 april om 20.00 uur, zondagmiddag 27 april 2025 om 14.00 uur in De Bogerd in Druten.
Voorwoord door de voorzitter
Momenteel wordt de wereld beheerst door oorlogen, hongersnood op grote schaal, miljoenen vluchtelingen, grote tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen. En of dit nog niet genoeg is, wordt dit ook nog eens gevoed door onbetrouwbare media en nepnieuws. Wereldleiders, die belust zijn op geld… héél veel geld…en dus macht… Wereldleiders die het niet zo nauw nemen met hun verantwoordelijkheden…en die hierdoor een gevaar vormen voor de mensheid…
Wát een verademing moet het zijn, om in het 31-ste levensjaar van onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid, een aantal uren aan deze wurggreep en allerlei andere beslommeringen te ontsnappen, om in een sfeervolle en rustgevende ambiance in theater D’n Bogerd in Druten, te genieten van prachtige beelden die onze cineast Jos Kruisbergen omgetoverd heeft tot levende juweeltjes en voor deze donateursbijeenkomst van de schap heeft gehaald. Het jaar 2025 markeert een belangrijke mijlpaal: het is precies 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Ter gelegenheid hiervan vertonen we een portret van de laatste Stoottroepers uit Maas en Waal. Daarnaast presenteren we een bijzondere documentaire over de Watersnoodramp van 1926, die inmiddels 100 jaar geleden plaatsvond. In deze documentaire komen ooggetuigen uit die tijd aan het woord. Dit gaat ongetwijfeld unieke en memorabele beelden opleveren…mis dit niet en reserveer tijdig!!
Jos weet van geen ophouden…en daar zijn wij als bestuur héél erg blij mee…
Ik ben apetrots op onze vrijwilligers die, meestal achter de schermen, geheel belangeloos en onverdroten verder gaan om niet alleen u, maar zeker ook alle toekomstige generaties, de mogelijkheid te bieden terug te blikken naar onze films en documentaires over wat er woont, werkt en leeft in ons prachtige land van Maas en Waal. Wát een voorrecht moet het zijn om in dit rivierengebied te mogen vertoeven…
Ook veel dank aan onze vier subsidie-verstrekkende gemeenten te weten Gemeente Beuningen, Gemeente Druten, Gemeente Wijchen en de Gemeente West Maas en Waal. Maar zeker niet in de laatste plaats ook héél veel dank aan al onze donateurs die met hun jaarlijkse bijdragen onze Stichting al héél lang, 31 jaar dus, trouw zijn gebleven. Zonder deze jaarlijkse financiële injecties zouden wij dit dankbare werk niet kunnen voortzetten…..
Al dit beeldmateriaal zal ook nu weer door onze filmoperator Theo Kooijmans aan u worden voorgeschoteld.
En we blijven onverminderd vasthouden aan ons motto: ”GEEF HET HEDEN EEN TOEKOMST”.
Wim Lamers, voorzitter.
Woordje door Jos Kruisbergen
Beste vrienden en donateurs van Tweestromenland in Beeld en Geluid,
We gaan alweer het 31e levensjaar in met Tweestromenland in Beeld en Geluid. Een mijlpaal die ooit door velen voor onmogelijk werd gehouden. “Dat hou je nooit vol,” zeiden ze. Maar gelukkig waren er ook mensen die er wél in geloofden.
Dit jaar moeten we afscheid nemen van twee dierbare medewerkers. Ruud Stoeten en Jan Keja zetten hun werk nu voort in de hemel. Ruud, jouw verhaal heb ik al uitvoerig gedeeld, en ook Jan verdient alle eer. Mannen, bedankt voor alles. Ik ben dankbaar dat ik jullie op mijn levenspad heb mogen ontmoeten. Vergeten zullen we jullie nooit.
Jan Keja
Ruud Stoeten
Toch kijken we ook vooruit. Onze donateursdagen brengt opnieuw bijzondere documentaires. De Laatste kogel was voor je zelf verslag en een documentaire over de Watersnood van 1925-1926.
precies 100 jaar geleden
De verhalen leest u in deze nieuwsbrief
Hopelijk zien we jullie binnenkort weer bij een van onze voorstellingen. Samen maken we van ons 31e jaar opnieuw een gedenkwaardig hoofdstuk.
Met warme dankbaarheid, Jos Kruisbergen
Jos Kruisbergen, cineast 2BG.
- VERANDERINGEN 2BG 2025
Praktische wijzigingen
Ondanks de steeds verder stijgende kosten hebben we besloten om de donateursbijdrage niet te verhogen. Voor slechts 15 euro mag een donateur met een introduce jaarlijks de filmvoorstellingen bijwonen.
Helaas zijn we wel genoodzaakt om de gratis koffie af te schaffen. Dit helpt ons om de kosten beheersbaar te houden en tegelijkertijd de filmvoorstellingen voor iedereen betaalbaar te laten blijven.
Toegang tot de filmvoorstellingen
Het is niet toegestaan om met uw donateursnummer anderen een filmvoorstelling te laten bezoeken. Bij twijfel kan er om een legitimatiebewijs worden gevraagd. Personen die hier niet aan kunnen voldoen, kunnen wij helaas geen toegang geven tot de voorstelling.
Foto: Lou Kruisbergen
HET PROGRAMMA VAN ONZE DONATEURSDAGEN:
- DE LAATSTE KOGEL
De laatste kogel was voor jezelf
Een telefoontje dat geschiedenis schreef
Bij Corrie Kruisbergen ging de telefoon. Aan de lijn was Van Oijen uit Appeltern, met een bijzondere vraag: of Jos eens kon komen praten. Wat daarna gebeurde, werd geschiedenis. Cineast Jos Kruisbergen besloot samen met zijn geluidsman Geert Megens een indrukwekkende documentaire te maken over de laatste Maas en Waalse Stoottroepers.
Oorlogsverhalen voor de toekomst
De Tweede Wereldoorlog eindigde 80 jaar geleden. In de hoop dat een derde ons bespaard blijft, legde Kruisbergen de verhalen van de laatste soldaten vast. Deze stoottroepers, gehuld in burgerkleding, deelden hun ervaringen voor de camera. De eerste opnames dateren uit 2001 en de laatste werden in 2007 gemaakt. De documentaire bewaart hun levensverhalen voor huidige en toekomstige generaties.
De oorlog begint aan de Waal
In 1940 zag de Tielse Frans Holst de vliegtuigen uit het oosten over de Waal komen. Waalcrosser Frans de Vilder zwom de rivier over en roeide meerdere keren om mensen naar het veilige Maas en Waal te brengen.
De Tragiek van de Veertien uit Wamel
Op een kille ochtend op 20 september Wamel werden veertien burgers zonder waarschuwing uit hun huizen gehaald. Angstig en verward werden ze op de dijk gezet, waar de vijand hen zonder uitleg richting de veerpont dreef. De overtocht naar Tiel duurde slechts enkele minuten, maar voelde als een eeuwigheid.
Aan de overkant wachtte geen rechtspraak, geen ondervraging—alleen de dood. Zonder proces werden de veertien tegen de walmuur van Tiel geplaatst. Het bevel klonk, geweerschoten braken de stilte, en levens werden abrupt beëindigd.
Ooggetuigen blijven achter met gruwelijke herinneringen en de vraag: waarom? Veertien onschuldige zielen, zomaar vermoord. De muur van Tiel draagt hun verhaal, een stille getuige van onrecht en verlies.
Getuigenissen van de frontlinie
Op de Waalbanddijk vertellen De Eed Vink, Henk van den Boom, Frans Peters en Dirk Jan van Teeffelen hun verhalen aan de kinderen van basisschool De Wijzer uit Beneden-Leeuwen. Maandenlang werkten Kruisbergen en Megens om deze geschiedenis vast te leggen. De aangrijpende getuigenissen vormen een belangrijk leermoment voor de toekomst.
De laatste kogel
De stoottroepers stonden met hun geweer op posten aan de dijk, elk met slechts twee kogels. De laatste kogel was voor henzelf. Ze wisten: als de Duitsers hen te pakken kregen, wachtte een zekere dood. Velen sneuvelden daar.
Een blijvende herinnering
De kinderen van De Wijzer adopteren het oorlogsmonument bij de stoottroeperskapel in Beneden-Leeuwen. Met militaire jeeps rijden ze van Dreumel over de Waalbandijk naar Beneden-Leeuwen.
- DE WATERSNOOD VAN 1926 Meesterwerk van Jos Kruisbergen
In de nacht van 31 december op 1 januari 1926 bezweek de Maasdijk bij Overasselt en Nederasselt. Een gevolg van extreem hoge waterstanden in de Maas en haar zijrivieren, veroorzaakt door wekenlang aanhoudende regens en smeltende sneeuw. Het Land van Maas en Waal liep onder.
Honderden mensen werden dakloos. Ruim vijf en veertig jaar geleden begon Jos Kruisbergen met het interviewen van Maas en Walers die de ramp bewust hebben meegemaakt. De documentaire ‘De watersnood van 1926’ is nu klaar. Indrukwekkende interviews afgewisseld met – deels unieke – foto’s en filmbeelden van de natuurramp.
Bezoekers van deze site zijn eraan gewend dat cineast Jos Kruisbergen er steeds weer in slaagt het alledaagse bijzonder te maken. Dat de Wamelnaar ook het grote werk aan kan, weten ze in Hilversum nóg beter dan in het Land van Maas en Waal. Daar, in het centrum van omroepland, was het immers dat het natuurtalent van Jos werd ontdekt door tv-pionier Gijs Stappershoef. Daar was het waar hij het vak leerde. Zó goed zelfs dat hij ettelijke tv-reportages maakte voor verschillende nationale omroepen. Het geld dat hij daarmee verdiende, legde de financiële basis voor stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.
“Ik werd in Hilversum al snel de hoogwaterspecialist genoemd”, herinnert Jos zich, “omdat ik veel reportages over de rivier maakte, maar misschien ook wel omdat ik vaak met grote rubberlaarzen aan op de redactie verscheen.”
En nu, vele jaren later, heeft de Hilversumse hoogwaterspecialist zijn magnum opus klaar.
De documentaire De watersnood van 1926 is niet alleen een meesterwerk omdat het een nog niet eerder vertoond, indringend beeld geeft van de ellende die de dijkdoorbraken in het Land van Maas en Waal veroorzaakten, maar ook omdat de productie de ontwikkeling van een meesterfilmer laat zien. Tientallen mensen interviewde Jos vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daaronder dorpelingen die de natuurramp, bijna honderd jaar geleden, nog hadden meegemaakt. De eerste zwart-witbeelden van mevrouw Udo draaide hij in 1980 met een vhs-camera en een recordertje met microfoon. Nu werkt hij al sinds eind vorige eeuw digitaal met professionele spullen. “Een overstap die ik zonder de mensen van de stichting niet had kunnen maken”, verklaart de zichzelf digibeet noemende documentairemaker. Jos doet alles zelf. Vanaf idee tot script, camerawerk, montage, geluid, ondertiteling en muziek. “Natuurlijk zijn er specialisten die me bijstaan en adviseren”, zegt Jos. “Ik zal ze niet noemen, want dan ben ik bang dat ik iemand vergeet. Ik maak een uitzondering voor mijn vrouw Corrie. Die zoekt muziek uit, gaat regelmatig mee op pad en klaagt niet als ik dagenlang boven in mijn ‘hok’ zit te monteren. Ze heeft me altijd gesteund, ze gunde mij de kans nieuwe wegen in te slaan.”
Na anderhalf jaar monteren is De watersnood van 1926 klaar. Interviews met ooggetuigen afgewisseld door schaarse foto’s en filmpjes die toen gemaakt werden. Veerman Van Soest zegt het mooi: “Jammer dat we toen geen fototoestel hadden. Nu ben je afhankelijk van de verhalen van horen zeggen.”
Dankzij Jos Kruisbergen hebben we nu beeld én van horen zeggen. De naam Tweestromenland in Beeld en Geluid is zelden zo treffend weergegeven als in De Watersnood van 1926.
Een meesterwerk van de chroniqueur van het Land van Maas en Waal.
Te zien tijdens de Donateursdagen in D’n Bogerd in Druten.
Door Bas van der Hoeven, verslaggever 2BG
- DE SCHOONHEID VAN DE LENTE 2016
Waar is het voorjaar mooier dan tussen de rivieren? De film ‘De schoonheid van de lente in Maas en Waal’ van Jos Kruisbergen laat maar weer eens zien dat het Land van Maas en Waal hoge ogen zou gooien op een Miss Voorjaarverkiezing. Een zonsopgang boven de Maas, fietsers op een zonovergoten dijk, paarden, koeien en natuurlijk lammetjes in grazig groene weiden. Het zijn beelden die je aanzetten om naar buiten te gaan. Om de fiets te pakken en de schoonheid van de lente niet alleen te zien, maar ook op te snuiven, te horen, te proeven en te voelen. Zoals die mannen die rusten aan een picknicktafel op de dijk aan de Waal. Genietend van het zicht op de onstuimige verkeersader met constant op- en afvarende schepen. Achter hun ruggen bloeien de boomgaarden en halen de boeren het gras binnen. Schoonheid. Zelfs een ondergaande zon die verdwijnt achter donkere wolkenflarden, want ook dat beeld hoort bij een Nederlandse lente.
Door Ruud Stoeten
Wist u ook dat wij op Facebook actief zijn! Zodra er een nieuw filmpje op onze website www.2bg.nl komt te staan staat dat ook op fb. Dus wilt u ook op de hoogte blijven en u bent actief op Facebook. Like dan onze fb pagina via deze link: Tweestromenland in Beeld en Geluid.
Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid
KvK – nummer: 41058749
Email: info@2bg.nl
Website: www.2bg.nl
Donateursadministratie:
Emailadres: donateurs@2bg.nl
Voor donateurs- en sponsorbijdragen, schenkingen e.d.:
Bankrekeningnummer NL71 RABO 0105 8462 44 t.n.v. de Stichting Steun
Tweestromenland in Beeld en Geluid te Wamel
(Rabobank Maas en Waal)
Incassant ID: NL44ZZZ110461220000
Bestuur en medewerkers:
Wim Lamers (voorzitter)
Joke van Leeuwen (secretaris-penningmeester)
Henri Post (financieel adviseur)
Joyce Schippers (donateuradministratie)
Jos Kruisbergen (cineast)
Geert Megens (geluid) †
Piet van Ballegooy (webmaster)
Theo Kooijmans (videospecialist)
Ruud Stoeten (publiciteit en teksten) †
Bas van der Hoeven (teksten)
Nicole Megens (teksten)
Hans Nas (presentatieteam)
Adviseurs:
Jantine de Jonge (tv-presentatrice)
Theo Leeuwenburgh (oud-tv-regisseur)
Jan Keja (tv-regisseur) †
Chris Ronteltap (directeur Nationaal Legermuseum)
Gerard Zondag (ondernemer)