FILMPRESENTATIES

Alleen nog voorstellingen in zorg- en verpleegcentra

Er zit niks anders op: wij hebben onze filmvoorstellingen aanzienlijk moeten inperken. Het succes van de stichting Tweestromenland in  Beeld en Geluid is onze vrijwilligers zodanig boven het hoofd gegroeid, dat die het werk bijna niet meer aankunnen.

Daarom is besloten dat er een stapje terug wordt gemaakt, naar de principes uit onze beginjaren: er worden alleen nog films vertoond in zorg- en verpleegcentra in Maas en Waal en in de Betuwe, maar niet meer in dorpshuizen en andere zalen. Los daarvan zullen er eenmaal in de twee maanden op de tweede woendag filmavonden worden verzorgd in het Drutense cultureel centrum D’n Bogerd. Die ZieneMaasenWaal-voorstellingen worden ruim van tevoren aangekondigd en zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Ook groeperingen als clubs, vrouwenorganisaties, ouderenbonden en schoolklassen zijn meer dan welkom, mits ze tijdig plaatsen reserveren. Dit kan via ons via het knopje Reserveren. Net als iedereen hebben ze gratis toegang, maar vervoers- en consumptiekosten komen voor eigen rekening.

Het gaat hier om een ‘luxe probleem’ dat is ontstaan rond de première van Jos Kruisbergens nieuwste film ‘De Rivier’. Die werd begin vorig jaar tijdens de donateursavonden van de stichting ten doop gehouden. De documentaire kreeg landelijk en regionaal veel publiciteit. Met als gevolg dat er vanuit alle windstreken verzoeken kwamen om voorstellingen en lezingen te verzorgen. “Daar kunnen we als vrijwilligersorganisatie natuurlijk niet aan beginnen”, zegt cineast Jos Kruisbergen. “Maar we moesten telkens wel weer uitleggen waarom ze van ons presentatieteam niet mogen verwachten dat we het hele land rondreizen. Daar gaat enorm veel energie in zitten.” En lezingen verzorgen ziet de Maas en Waalse filmkunstenaar al helemaal niet zitten. “Dat zou me zoveel tijd kosten dat ik niet meer aan filmen en monteren toe kom. Dat is niet alleen m’n lust en m’n leven, maar vooral de spil van onze stichting.”

Kruisbergen vindt dat filmliefhebbers van buiten het Rivierenland maar moeten boeken voor de ZieneMaasenWaal-voorstellingen in D’n Bogerd. “Dan kunnen ze er meteen een dagje Maas en Waal aan vastknopen en zien hoe mooi het rivierenland is”, zegt hij.

En mensen uit de regio die niet zorgbehoeftig zijn, kunnen ook wel naar D’n Bogerd komen, hetzelfde geldt voor groeperingen voor wie vroeger in dorpshuizen werd gedraaid. Voorzitter Wim Lamers van Tweestromenland in Beeld en Geluid: “We kunnen die massale verzoeken niet meer aan, alles bij elkaar is het een enorme aanslag op onze vrijwilligersclub. Het groeit ons boven het hoofd.”

Om die vrijwilligers nog meer te ontlasten, is besloten om voor de voorstellingen in zorg- en ouderencentra in principe één en hetzelfde filmprogramma samen te stellen. Er mag hier door zorg- en ouderencentra geen entree kosten voor worden gevraagd. Dat programma wordt dus overal vertoond. Uiteraard wordt het programma na verloop van tijd gewijzigd.