OVER 2BG

Onze films geven ’t Maas en Waalse verleden een toekomst

Wat vandaag gebeurt, is morgen geschiedenis. En kan overmorgen vergeten zijn.
Wij van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid vinden dat dit niet mag gebeuren. Daarom trekt filmkunstenaar Jos Kruisbergen al sinds 1994 onvermoeibaar door ons mooie Rivierenland om in beeld en geluid vast te leggen wat daar leeft. Zodat onze kinderen en kleinkinderen straks kunnen genieten van historische beelden over het wonen, leven, werken en recreëren in en rond het Land van Maas en Waal.
Jos Kruisbergen heeft de afgelopen decennia al zo’n honderd prachtige documentaires gemaakt. Hij sprak met tal van Maas en Walers over vroeger en nu en struinde met zijn camera door de natuur, vaak bijgestaan door zijn geluidsman en technisch medewerker Geert Megens.
Daarnaast tekent Kruisbergen voor minstens 500 korte reportages en documentaires over van alles en nog wat. Honderden van die bewegende schilderijtjes kunnen worden bekeken op onze website www.2bg.nl. Ook worden er regelmatig drukbezochte filmvoorstellingen op touw gezet in onder meer verpleeg- en zorgcentra. Op gezette tijden presenteren wij ZieneMaasenWaal in D’n Bogerd in Druten. Het gaat dan om gratis toegankelijke filmmiddagen of -avonden, boordevol prachtige streekfilms.

Jos Kruisbergen is niet zomaar een cineast. Hij maakte in het verleden talrijke reportages en documentaires over Maas en Waal voor de landelijke televisie. De Wamelse oud-slager heeft het filmvak geleerd bij ‘de omroep’ in Hilversum. Zijn grote leermeester was de in 2010 overleden televisieregisseur Gijs Stappershoef. Deze tv-‘goeroe’ was laaiend enthousiast over zijn leerling en gaf de aanzet tot de oprichting van Tweestromenland in Beeld en Geluid. Tot aan zijn dood was hij als adviseur nauw betrokken bij het wel en wee van de stichting. Stappershoef vergeleek Jos Kruisbergen met filmgrootheden als Bert Haanstra en Joris Ivens. “Jos hoort in dat rijtje thuis”, zei hij enkele jaren geleden.
Henny de Vos, oud-eindredacteur van RTL-Nieuws, is het daar helemaal mee eens. Hij noemt Kruisbergen ‘de Bert Haanstra van Wamel’. “Hun vakmanschap kun je met elkaar vergelijken”, zegt ook oud-eindredacteur Theo Leeuwenburgh van onder meer het voormalige NOS-tv-programma Van Gewest tot Gewest en van NCRV’s Hier en Nu en Wondere Wereld.
In de ogen van tv-presentatrice Jantine de Jonge (o.m. Van Gewest tot Gewest, Schooltelevisie en Weekjournaal) is Kruisbergen wat zijn werk betreft “waanzinnig gepassioneerd, een hartstochtelijk mens.”

Tweestromenland in Beeld en Geluid en zijn medewerkers zijn belangeloos in de weer. Niemand wordt voor zijn of haar inzet betaald, ook ons camerateam niet. Maar er is veel geld gemoeid met het aanschaffen en onderhouden van de professionele apparatuur die wij gebruiken. De stichting is afhankelijk van bescheiden subsidies van de Maas en Waalse gemeenten en van bijdragen van sponsors en donateurs. Dat is geen vetpot. Hoeft ook niet. Het gaat ons er alleen maar om dat ons belangrijke werk, uniek in Nederland, kan worden voortgezet.


Grotere kaart weergeven