Meest gestelde vragen

Waarom worden de films niet op de televisie vertoond of op DVD gezet?

De Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid is op 11 januari 1993 opgericht om het Jos Kruisbergen mogelijk te maken het wonen, werken en leven vast te leggen van inwoners van het Land van Maas en Waal. Het gaat hier om vrijwilligerswerk dat ten goede komt aan huidige en toekomstige generaties. Uitgangspunt is dat het filmwerk van Kruisbergen uniek moet blijven. Daarom kan van een ongecontroleerde verspreiding van dit werk geen sprake zijn.

 

Waarom kunnen televisieomroepen en particulieren geen films of fragmenten kopen?

Zoals hierboven beschreven: we willen het uniek houden en voorkomen dat films of fragmenten illegaal gekopieerd en verspreid worden.

 

Wat is ZieneMaasenWaal?

Onder de naam ZieneMaasenWaal worden regelmatig gratis toegankelijke voorstellingen verzorgd in D’n Bogerd in Druten. Er worden dan uitsluitend films van Jos Kruisbergen vertoond.

 

Waarom worden deze films niet elders in en buiten de regio gedraaid?

Wij werken uitsluitend met vrijwilligers. Wij worden vaak overspoeld met aanvragen uit het hele land, zelfs van bioscopen en schouwburgen. Maar daarop kunnen we niet ingaan. Daar hebben we gewoon niet genoeg vrijwilligers voor. We hebben in D’n Bogerd een prachtige filmzaal tot onze beschikking, waar de films digitaal op een groot scherm en met perfect stereogeluid volledig tot hun recht komen. Het publiek zit er op een prachtige tribune. Het is de vraag of er bij voorstellingen elders in het land gelijkwaardige faciliteiten kunnen worden gegarandeerd.

 

Waarom worden de nieuwste films van Jos Kruisbergen na de jaarlijkse donateuravonden niet meteen ook in ZieneMaasenWaal gedraaid?

Onze donateurs vormen onze belangrijkste inkomstenbron. Alleen zij kunnen deze voorstellingen bijwonen. We vinden het niet meer dan billijk dat Kruisbergens nieuwste films een exclusief karakter meekrijgen. Daarom is bepaald dat deze films minimaal een jaar op de plank blijven liggen voordat ze tijdens de voorstellingen van ZieneMaasenWaal worden gedraaid. Daar mogen namelijk ook niet-donateurs naar binnen.

 

Waarom krijgen donateurs voorrang bij voorstellingen van ZieneMaasenWaal?

Donateurs van wie het mailadres bij ons bekend is krijgen een vooraankondiging en kunnen dus eerder rerserveren dan belangstellenden die geen donateur zijn. Ook dit is een privilege voor degenen die ons steunen met een jaarlijkse bijdrage.

 

Mogen films ook gedownload worden en bijvoorbeeld op de eigen website worden gezet?

Nee, de films zijn auteursrechtelijk beschermd. Onrechtmatig gebruik van de beelden is strafbaar.

 

Mogen films op het digitale schoolbord worden vertoond door (basis)scholen en andere onderwijsinstellingen?

Uiteraard mag dat: met bronvermelding uiteraard. Er is nog een voorwaarde: er mogen geen commerciële bedoelingen mee gemoeid zijn.

 

Waarom worden documentaires niet op de site gezet en alleen maar trailers van die films?

Omdat we juist deze grote documentaires uniek willen houden. Ze worden alleen vertoond in D’n Bogerd. Daar zou geen mens naar toe komen als diezelfde films ook op onze website bekeken konden worden.

 

Waarom mogen wij zelf geen films in het openbaar draaien en er entreegeld voor vragen?

Nee, de films zijn auteursrechtelijk beschermd.

 

Waarom filmt de stichting geen commerciële opdrachten?

Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die niet uit is op geld verdienen. Jos Kruisbergen is er bovendien de man niet naar om in opdracht te filmen: hij wil zelf kunnen bepalen wat hij al dan niet vastlegt.

 

Wanneer is er zomerstop?

De zomerstop is van 1 april tot 1 september voor zover het de vertoning van films betreft. De werkzaamheden van de stichting gaan gewoon het hele jaar door.

 

Waarom donateurs?

Zij vormen onze belangrijkste bron van inkomsten, waarmee wij onze vaste kosten kunnen betalen. Bovendien kunnen we dankzij onze donateurs sparen voor de aanschaf en vervanging van de benodigde apparatuur.

 

Hoe word ik donateur?

Op de site kun u een formulier invullen waarna u voor 15 euro per jaar donateur bent. U mag dan met z’n tweeën naar de donateursavonden en krijgt daar gratis koffie met iets lekkers. Bovendien krijgt u voorrang bij het reserv eren van plaatsen voor ZieneMaasenWaal.

 

 

Hoe kan ik donateur worden?

Dat kan alleen via deze website.

 

Wanneer weet ik wanneer er filmvertoningen zijn?

Alle filmvertoningen worden ruim van tevoren aangekondigd via deze website, via lokale radio en -tv en via regionale websites en kranten. Onze donateurs worden als eerste op de hoogte gebracht door een digitale nieuwsbrief.

 

Wanneer worden de filmopnamen die Jos gemaakt heeft gemonteerd en klaargemaakt voor vertoning?

Die keuze maakt Jos zelf. Een en ander is afhankelijk van tal van aspecten.