Bevrijdingsloop (2012)

Je moet het er maar voor over hebben. Een hele pikdonkere nacht lang het vuur uit je sloffen lopen omwille van de lieve vrede. Letterlijk. Omdat je vanuit het diepst van je hart dankbaar bent voor de vrede en de vrijheid waarin we leven.
Na die lange nacht hadden de Appelternse marathonlopers David van Toor en Chris van Sonsbeek uit Appeltern zo’n 63 kilometer op de stappenteller staan. En ze voelden het best in hun kuiten, net zoals de andere Maas en Waalse keien die etappes van de lange tocht van Wageningen naar Maas en Waal hadden gelopen.
Het was Marion van de Veerdonk die met haar hardloopgroep het initiatief had genomen om een Maas en Waalse vertegenwoordiging te laten meedoen aan de Bevrijdingsloop die jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen wordt gehouden. Wageningen is traditiegetrouw de plaats waar hardlopers het bevrijdingsvuur vanuit Bretagne komen afleveren. En vanaf het 5-Meiplein brengen estafettelopers uit het hele land het vuur naar hun woonplaats onder het motto ´Vrijheid geef je door´.
De gemeente West maas en Waal was er begin deze maand voor ’t eerst bij. Evenals onze cineast Jos Kruisbergen en zijn assistent Geert Megens. Het camerateam filmde ruim tien uur lang, van het holst van de Wageningse nacht tot halverwege de ochtend in Beneden-Leeuwen.
De vaak verstilde filmbeelden laten een diepe indruk achter. Ze maken duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Die boodschap moeten we uitdragen”, zegt de Wageningse burgemeester Geert van Rumund voor Kruisbergens camera.
En de Maas en Waalse initiatiefneemster Marion van de Veerdonk neemt al vast een voorschotje op een goed einde van de ‘vuurloop’: “Dit moet wel blijven. Wij moeten doorgeven wat onze ouders hebben meegemaakt.”
Dan verdwijnt de West Maas en Waalse fakkel de duisternis in, gevolgd door twee bezemwagens die door de gemeente beschikbaar zijn gesteld.
Onderweg wordt bij elk bevrijdingsmonument dat de lopers passeren, een kaars ontstoken. Soms wordt er van renners gewisseld, her en der sluiten zich ook nieuwelingen aan. Zodat er uiteindelijk een groep van wel 25 mensen op het eindpunt arriveert. Onderweg is het bevrijdingsvuur achtergelaten in Dreumel, Alphen, Maasbommel, Appeltern en Boven-Leeuwen. Bij het Stoottroepersmonument in Beneden-Leeuwen worden de lopers opgewacht door een erehaag van scouts en applaus van vele andere belangstellenden. Daar is ook locoburgemeester Bert van Swam die zijn bewondering uitspreekt voor de doorzetters.
Als de laatste kaars wordt ontstoken, heeft de nacht al even de aftocht geblazen. Een bijzonder gevoel is het, om het vanuit de duisternis langzaam licht te zien worden. Ineens zien de hardlopers de vertrouwde Maasdijk wakker worden. “Da’s genieten”, klinkt het. Ineens zie je weer waar je bent, de schepen die over de Maas varen, de natuur, de dieren in de wei…”