Cuijk kan tippen aan Nijmegen op laatste Vierdaagsedag (2012)

Cuijk kan op de laatste Vierdaagsedag echt wel tippen aan Nijmegen. Kijk maar eens naar de reportage die de Maas en Waalse documentairemaker Jos Kruisbergen vorig jaar maakte. Het feestgevoel druipt er van af. “Twaalf jaar lang heb ik de intocht in Nijmegen gefilmd voor RTL”, zegt hij. “Maar Cuijk evenaart dat sfeertje. Ik was er diep van onder de indruk.”

En da’s te zien ook aan zijn filmpje op de website www.2bg.nl  van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. De site wordt momenteel vernieuwd, maar er kunnen al wel enige reportages van Jos Kruisbergen op worden bekeken.

Kruisbergen begint vroeg in de ochtend te draaien als het nog rustig is. Op de rustposten worden al vast de broodjes gesmeerd; muzikanten arriveren, de eerste wandelaars druppelen binnen. En hier en daar vindt  een schuimend biertje zijn weg al in een charmante vroeg-dorstige keel.

Dan komt het feest op gang, vooral aan de voet van de hoogbejaarde Martinuskerk. De Waalkade stroomt vol en een discjockey maakt het wandelvolkje knettergek. Voordat ze via de pontonbrug de Maas overtrekken, zorgen de lopers voor fantastische taferelen: een groepje dansende militairen zweept de boel zodanig op, dat in een mum van tijd de hele kade beeft door het gehos van een zinderende mensenmassa.

Het is al gezegd: Cuijk doet qua sfeer in niks onder voor de wachtende Villa Gladiola in Nijmegen. In tegendeel: de stappers ontvangen aan de boorden van de Maas niet alleen allerlei lekkere hapjes en drankjes, maar ook de zo broodnodige mentale energie voor die zware laatste kilometers.

Jawel, Cuijk geeft je vleugels. Dáár begint de victorie. Ook aanstaande vrijdag 19 juli weer!