Historische dag in Leur (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Historische dag Leur

Door Nicole Megens

De zon schijnt over de bomen met de prachtige herfstkleuren. Tussen de bomen torent nog net de kerktoren van het kerkje van Leur naar boven. Het is een historische dag voor Leur. Na archeologisch onderzoek, aangestuurd door Wim Kattenberg, is eindelijk de bevestiging gekomen van wat al lang vermoed werd: Er heeft een motte om het kerkje gelegen. Een motte is een kunstmatige heuvel of verdedigingswerk. Maar, wie heeft die motte daar opgeworpen? Waarschijnlijk hebben de Duitse keizers hiervoor gezorgd, rond 1000. Want, zoals Wim vertelt: “In die tijd was het ‘Alles voor Lotharingen’. De keizers hadden enorm belang bij de Maas en de Rijn”.

“Als je die kon controleren, had je de macht.”, aldus Wim, de Maas en Waalse Maarten van Rossum. Heel lang heeft de motte er waarschijnlijk niet gelegen, want in 1300 is de versterking waarschijnlijk weer afgebroken en zijn de koeien erop gaan grazen.

Zou het dan toch zo zijn dat, door deze nieuwe ontdekking, het Land van Maas en Waal in de Middeleeuwen belangrijker was dan wij soms denken? Paul Loermans, wethouder van Wijchen vraagt het zich hardop af.

Het is in ieder geval een reden om een klein feestje te vieren en het bord te onthullen waarop de ‘ontdekking van Leur’ in woord en beeld vastgelegd is. De kroon op het werk van Wim Kattenberg. Al is het dan geen keizerlijke kroon, hij heeft niet Wijchen maar Leur er zeker mee op de kaart gezet.