Agroterreur in Maas en Waal (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Agroterreur in Maas en Waal (2017)

Beloning van 10.000 euro voor gouden tip

Door Ruud Stoeten

Maas en Waalse boeren zijn van plan koste wat kost een eind te maken aan de agroterreur waarmee ze sinds kort worden geterroriseerd. Metalen pennen en spijkers die in de snijmaïs worden gestoken, kapotgesneden dekkleden van hun pas ingekuilde veevoer: de boeren zijn het beu. Menig agrariër ziet af van de broodnodige slaap en loopt tijdens de nacht controleronden. En er is een beloning van 10.000 gulden uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader(s).

Maas en Waal vraagt zich af wat voor mensen het zijn die de boeren dergelijke poetsen bakken. “We hebben geen idee, maar we zijn als gekken op zoek”, zegt Johan Reijnders. De afdekzeilen op de ingekuilde maïs van de boer werden de afgelopen week met messen vernield. Toen zijn broer de voerbult beklom om de kleden met nog wat extra autobanden te verzwaren, werden de vernielingen ontdekt. Maar goed ook. Reijnders: “Dat had niet veel  later moeten gebeuren. Dan was er vocht bij de maïs gekomen en dan was er broei in gekomen.” Hij becijfert dat dit een schadepost van minstens 80.000 euro tot gevolg zou hebben gehad, exclusief dekkleden en het extra werk dat gepaard gaat met het vervangen van de totaal vernielde kleden.

Zijn collega Jan van Zuilichem was nog geen week eerder de klos. Toen de hakselaar van de loonwerker ineens kapot sloeg op zijn akker, werd ontdekt dat de onverlaten roestvrij stalen pennen hadden vastgeplakt aan een aantal maïsstelen. Dat materiaal wordt niet herkend door de magneten in de hakselmachine. Later werd ontdekt dat er her en der ook ijzeren spijkers in de stelen waren geslagen.

Van Zuilichem is woedend. “Door metaal in het veevoer ontstaat er letsel in de koeienpens; zo’n dier gaat dan dood.”

De politie onderzoekt beide zaken, maar de boeren zelf zitten ook niet stil. Zij offeren hun nachtrust op en Johan Reijnders laat weten dat hij een fikse beloning over heeft voor de tipgever die zorgt voor de aanhouding van de daders.

Onze cineast Jos Kruisbergen heeft een aantal Maas en Waalse burgers om commentaar gevraagd. De antwoorden variëren van “een echte vandalenstreek” tot “walgelijk” en “die daders moeten levenslang worden opgesloten.”

Maar iedereen is het erover eens: De gebeurtenissen zijn totaal in strijd met het ‘ons kent ons’-gevoel dat de inwoners van de streek kenmerkt. “Hier is niks Maas en Waals aan!”