Bommeldurp: zelfs op een koude dag hartverwarmend (2020)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Bommeldurp: zelfs op een koude dag hartverwarmend

Op de vraag wat caranaval in Maasbommel nu zo gezellig maakt, antwoordt een meisje: “Gewoon met z’n allen bij elkaar, gewoon lekker feest vieren. Gezelligheid.”

Even later demonstreren honderden deelnemers aan de optocht hoe dat in de praktijk werkt. Iedereen heeft de grootste lol, met of zonder drank. De mooiste wagens en loopgroepen komen langs. Veel plaatselijke ongemakken passeren de revue. Een groep ‘zit’ in botsautootjes, iets wat met de kermis blijkbaar niet meer kan. Dan maar met carnaval.

De laatste gillende keukenmeid demonstreert haar kunnen en een professor heeft op zijn rug staan dat hij ‘gay-niaal’ is. Kan allemaal in Maasbommel.
Ook de landelijke misère komt aan bod. Op een landbouwtrekker staat: ‘Wij blijven doorknallen tot dit kabinet is gevallen’. Een andere wagen is omgetoverd tot quarantaineverblijf en ook CO2-uitstoot komt dampend aan bod.

Driekwart eeuw vrede wordt herdacht met een tank met de tekst: ‘75 jaar vrijheid geeft ons nu veel blijheid.’ dat zal in Bommeldurp waarschijnlijk nog lang zo zijn, want het aantal vrolijk uitgedoste kinderen in de optocht is opvallend groot.

“Maasbommel is gewoon één’, iedereen telt mee”, zegt een langszwierend meisje. Dat blijkt, zo merkt ook filmer Jos Kruisbergen. Een vrouw komt naar buiten met een kop koffie en een enorme vulkoek. “Gij staat hier maar vur ons te filmen, ik dacht, ik breng die man ’n kumpke koffie.’

Het passerende meisje geeft een kushand op de cameralens.
Dat is nou Maasbommel: zelfs op een koude winterdag hartverwarmend.