Carnaval verbindt in Maas en Waalreut (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Carnaval verbindt in Maas en Waalreut (2019)

Door Ruud Stoeten

Carnaval is niet zo maar een feestje. Carnaval verbindt. Massa’s vrijwilligers werken zich soms maandenlang uit de naad om er iets moois van te maken. En dat komt dan uiteindelijk bij elkaar in de Maas en Waalreut.

Dit jaar was Horssen de uitvalsplaats van die jaarlijkse ‘Drutense’ optocht, de grootste in de regio. Jos Kruisbergen maakte er een schitterende reportage over. Hij wijkt voor een keertje wat af van het traditionele festijn, door zijn beelden af en toe te vertragen zodat ze zich compleet vastzetten op het netvlies van de kijker. En door het gebruik van magistrale muziek in plaats van de ouwe getrouwe carnavalsdeuntjes.

En soms neemt hij letterlijk afstand van de optocht door die vanuit de verte vast te leggen. Door dat alles krijgt de reportage iets gedragens. De beelden krijgen de lading van een heuse boodschap. Zoiets van: carnaval vier je samen. Met elkaar en vóór elkaar.

Langs de route staan nauwelijks kijkers. Iedereen doet mee, vandaar. Ja, in het dorpshart klieken wat toeschouwers samen: kouwelijk kleumend en diep weggedoken in sjaals en kragen. Een enkeling heeft zelfs een stoeltje meegenomen, maar dat helpt niks tegen de kou. Een koel pilsje óók niet…

Je zou het niet verwachten, maar Prins Mark d’n Urste van CV Het Vergulde Vat uit Afferden máált niet om de kou. Hij heeft er ‘kei zin in”, zo jubelt hij voor Jos Kruisbergens camera. En ook Drutens eerste burgeres Corry van Rheen-Oud Ammerveld blijft fier overeind in de harde wind. Hoewel ze van origine geen carnavalsachtergrond heeft, is ze in haar sas met de Reut. Na het bekijken van verscheidene optochten in haar ambtsgebied en het bijwonen van enkele feestelijkheden concludeert ze: “Carnaval verbindt.”

Lang leve de lol. Plezier, samenzijn, het hele dorp is er mee bezig. Ja, ook de deelnemers en de toeschouwers vinden carnaval heel bijzonder. Zeker ook de jeugd, die carnaval veelal met de paplepel ingegoten heeft gekregen.

Het trekt allemaal jubelend voorbij. Enkelingen en groepen, prachtige wagens en soms heel simpele creaties, zoals de Dikke die ‘aan de dunne’ was, een ‘plee-mobiel’. Vriendengroep All-in the Family doet ’t dit jaar op een indrukwekkende manier ‘achterstevoren’. Er wapperen Schotse rokjes, de Retsers rijden mee in een prachtig kasteel. Nog wat bijzondere figuren zijn te zien, onder (veel) meer ruimtemensen, ridders, bakkers, cowboys en indianen, een mega- Lucky Luke, compleet met zijn onafscheidelijk paardenbeest dat lichtvoetig een boevenwagen door de Horssense straten zeult. Het koninklijk paar mag niet ontbreken, hetzelfde geldt voor dat stel fraaie Spaanse dames.

Prins Mark d’n Urste vertelt breedvoerig hoe prettig het is om prins te zijn. “Een geweldige belevenis.” En ook de Maas en Waalreut gaat er bij hem in als koek. Het wordt een lange dag, denkt hij dan ook. “Als ’t gezellig is, motte niet naar huis goan…