Het jaarlijkse Fruitcorso in Tiel is puur cultuur. Vraag het maar aan de leerlingen van het Lingecollege, die er in het jaar 2008 een compleet project van maakten. Het Cultureel Erfgoed Project.
Handvaardigheidsdocente Jannie van Benthum staat volledig achter de keus van de leerlingen die op de lijst kwam na een heftige Fruitcorso-lobby van Tim van Dulmen. Als er ééntje compleet gek is van het corso, dan is het deze scholier wel. Hij komt uit Drumpt en ontwikkelde zich van ‘plakker’ tot verdienstelijk ontwerper van wagens en mozaïeken. Maar ook de medeleerlingen van de gangmaker van het project lusten er wel pap van. Hoe kan het ook anders: dorpen uit de omgeving van Tiel en zelfs uit Maas en Waal doen eraan mee. Hele families, hele dorpen zijn al maanden voor het corso bezig met het verzamelen van zaden, bessen, groente en fruit. Die worden geboetseerd tot prachtige voorstellingen die op de corsodag door Tiel worden rondgereden. Tienduizenden toeschouwers trekt dat feest elk jaar weer.
Het is voor de bouwers als een besmettelijke ziekte. Neem nou Dennis Voorendt uit Buren. Hij was nog maar tien jaar oud toen hij toevallig binnenliep bij Tielse wagenbouwers die zich in het zweet aan het werken waren. “Ik werd meteen door het virus aangestoken”, zegt hij voor de camera van Jos Kruisbergen. Dier heeft samen met zijn geluidsman Geert Megens een reportage gemaakt op de dag dat het project op de Tielse school van start ging. Belangrijk onderdeel was een corsofilm van Jos Kruisbergen die werd vertoond om zo een goed beeld te geven van het evenement, dat niet zo maar ‘leuk’ is, maar diep in de Betuwse harten wortelt.
“Het Fruitcorso is héél belangrijk voor Tiel en omgeving”, zegt docente Jannie van Benthem. “Het lééft. Ook onder de jeugd.”