Een geluk bij een ongeluk (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Een geluk bij een ongeluk (2001)

De films van Jos Kruisbergen zijn als tijdscapsules: ze slingeren je van de ene eeuw naar de andere en weer terug. Zo zie je in de film 25 jaar Vrije Tijds Centrum Wamel burgemeester Toon Maas in 1995 een lintje uitreiken aan Antoon van de Bos en even later onthult zijn opvolger, Thomas Steenkamp, de naam Vrije Tijds Centrum (VTC)  tijdens het 25-jarig bestaan van het dorpshuis in 2001.

Jan van de Pol, een van de initiatiefnemers, memoreert hoe de bouw van het VTC destijds een ‘geluk bij een ongeluk’ was. Het parochiehuis was te klein geworden voor alle verenigingen, maar er was geen geld voor nieuwbouw. Om de destijds heersende werkloosheid te bestrijden, betaalde de regering mee aan bouwprojecten. Zo kwam het VTC in 1976 van de grond.

Een kwart eeuw later werd een jubileum gevierd en nu, bij het uitkomen van de film, stevent het VTC af op het 50-jarig bestaan. Veel mensen van het eerste uur zijn er niet meer. Anderen zijn opgestaan en hebben de kar getrokken om te zorgen dat Wamel blijft wat het is: een dorp waar mensen voor elkaar zorgen, waar gemeenschapszin nog écht bestaat, en niet alleen als inhoudsloze term van planologen en politici.

25 jaar Vrije Tijds Centrum Wamel, nu te zien op 2bg