Maasbommelse brandweerboot maakt het water een stuk veiliger (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Nee, niks geen schuitjevaren op het water van De Gouden Ham. De boot van de Maasbommelse brandweer is bedoeld voor ernstige zaken. Ter bestrijding van brand op jachten en andere vaartuigen bijvoorbeeld. Om drenkelingen uit het water te vissen. Of om duikers naar zoekplekken te brengen. En nog veel meer.

Er is overigens ooit een pleziertochtje gemaakt met de brandweerboot: op 9 juli 2003, toen het supersnelle vaartuigje (het kan een snelheid van 75 kilometer per uur bereiken) officieel in gebruik werd genomen. Onlangs viste onze cineast Jos Kruisbergen de beelden uit zijn archief.

De gemeente West Maas en Waal heeft de boot betaald; de brandweervrijwilligers hebben er van alles aan verhapstukt om ’m nóg beter te maken. Bovendien bouwden ze eigenhandig een fraai botenhuis bij campingpark Het Groene Eiland van Adri van Ooijen. Burgemeester Thomas Steenkamp trok met het nodige geweld een enorme lap weg voor de zijgevel, waarop in vurige letters duidelijk werd gemaakt dat de brandweer het daar voor het zeggen heeft. Vanuit een kunstmatige rookwolk kwam vervolgens de boot tevoorschijn.

Enthousiast knikte brandweerbaas Berry Verhaaf in de richting van Kruisbergens camera. “Het is een aanwinst op het gebied van de veiligheid en de hulpverlening. We hebben er lang op moeten wachten.”

Duikers gaven een boeiende demonstratie van hun reddi9ngswerk en een aantal uitverkorenen mocht met de nieuwe boot mee voor een ‘Rondje Ham’.