Voor een mooi feest moet je naar Appeltern (2009)

Niemand kent niemand in Amsterdam. Voor een echt feest kun je veel beter naar een dorp als Appeltern gaan. Daar is het oergezellig en je loopt er vast en zeker bekenden tegen het lijf. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Toch?
Dat wordt overduidelijk in de filmreportage die cineast Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft gemaakt over de jaarlijkse manifestatie ‘Kom naar de kern’. Die beleefde zijn 25-jarig jubileum en kreeg daarom tal van extraatjes. “Een droom is werkelijkheid geworden”, zegt Wim Toebast in de film. Hij is een van degenen die een kwart eeuw geleden aan de wieg stond van het feest dat de kinderschoenen inmiddels totaal is ontgroeid.
Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens filmden de traditionele Appelternloop en spraken met deelnemers, onder wie Ko Wassink die zichzelf omschrijft als ‘sportief wethouder’ van West Maas en Waal. De gesprekjes worden afgewisseld met prachtige beelden die¬†in en rond het dorpje zijn vereeuwigd. Op de feestmarkt vermaakt de jeugd zich in de verschillende kermisattracties en geniet van een suikerspin of een ijsje. Intussen worden er heel veel¬†lekkere biertjes gedronken in de feesttent. Tussen de kraampjes schuifelt veel publiek: niet alleen uit Maas en Waal maar er zijn ook veel Betuwnaren en Brabanders die zich uitstekend blijken te vermaken. De Knaoiers zorgen voor muziek en in de kinderboerderij wordt geknuffeld. “Super om zo door de Appelternse lucht te vliegen”, zegt een meisje dat maar niet genoeg van de zweefmolen kan krijgen.
Ja, ’t is weer erg leuk in Appeltern. De organisatoren en de 120 vrijwilligers zijn zeer tevreden. “Het dorpsgevoel komt naar boven. Appeltern heeft zich weer op de kaart gezet. Hier kan iedereen jaloers op zijn”, klinkt het. En ook het plaatselijke verenigingsleven is gelukkig, want dat krijgt de opbrengst van het feestweekeinde.