Opening jeu de boulesbaan Wamel (2013)

Een filmpje over de laatste Koninginnedag in Wamel. Of zo u wilt: de eerste koningsdag. Compleet met Wilhelmus, oranjebitter, kindervrijmarkt, muziek, ballonnen, verklede kinderen, een optocht met versierde fietsen en deze keer: nog wat extra’s.

Zo werd het dorp op deze dertigste april 2013 verrijkt met een koningslinde en een mooie jeu de boulesbaan. De lindeboom werd op een ereplaatsje geplant door schoolkinderen.

Grover geschut rukte uit naar zorgcentrum Henricus, waar het dorp werd verrijkt met een heuse jeu de boulesbaan die meteen in gebruik werd genomen. Burgemeester Steenkamp en Wamels oudste inwoonster Dien van Kruisbergen knipten daar samen een lint door. Ten ze de schaar in handen kreeg gedrukt, vroeg de 100-jarige voor de grap aan de burgemeester: “Ik hoef je de nagels toch niet te knippen…?”

In het zorgcentrum bleven veel ouderen bij de tv zitten om te kijken naar de troonwisseling. Marie Telkamp bijvoorbeeld was ’s morgens om negen uur al paraat maar kwam na een tijdje toch even een frisse neus halen om meteen ook even een blik te slaan op het buitengebeuren.

“Mooi, mooi”, knikte ze vol overtuiging. Ze doelde niet alleen op het Wamelse feestje, maar vooral ook op wat zich allemaal in Amsterdam afspeelde rond het koningspaar. “En dat ze mekaar kusten… Mooi hè?”

En ook Dien van Kruisbergen was erg tevreden over de Wamelse koningsdag: “Prachtig. Ik ben trots op Wamel.”

Dit filmpje van Jos Kruisbergen is niet gemaakt met de 15 kilogram zware camera die hij doorgaans gebruikt, maar met een kleiner apparaat dat hij toevallig bij zich had. Dat is een beetje aan de kwaliteit van de beelden te zien, en ook het geluid is minder; reden waarom de gesproken taferelen zijn ondertiteld. “Maar ik wil Wamel dit stukje historie toch niet onthouden.”