Laura Smulders koningin van het brons (2012)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Laura Smulders: bronzen koningin van Horssen

Zou ze het wéér flikken? Wordt ze wéér de bronzen koningin van ‘het dorp van Laura’? Of misschien zit er wel zilver in. Of goud…?

Vier jaar geleden werd de Horssense Laura Smulders derde tijdens de Olympische Spelen in Londen. Onze filmer Jos Kruisbergen was erbij toen een jubelende mensenmassa de BMX-er opwachtte in Druten en daarna in haar eigen kerkdorp. Zou dat tafereel zich herhalen in het Olympisch jaar 2016?

Of ze in Buenos Aires nu brons haalt, zilver of goud: een feest als toen, in 2012, kan nauwelijks worden geëvenaard. We wachten af. Deze week plaatste de 22-jarige Horssense zich als derde in de strijd om de halve finale; dat gevecht wordt dit weekeinde geleverd. Horssen duimt zich de blaren op de vingers in de hoop dat ze die haalt en dan dus in de finale mag aantreden. Maar… het is nog niet zo ver.

Jos Kruisbergen vond nog wat beelden uit Laura’s bronzen BMX-jaar 2012 en monteerde die tot een leuke reportage. Daarin is te zien hoe ze werd ingehaald in een sneeuwstorm van oranje snippers, een feestbus, een open limousine, muziek, gejuich en gillende politiesirenes. IJverige dorpsbewoners hadden het huis van Laura feestelijk versierd en de straat tijdelijk omgedoopt tot ‘Laura Smuldersstraat’.

Lisanne Gubbels, Eefje van Wichen en vele anderen vertelden voor de camera hoe trots ze op hun dorpsgenote waren. Laura’s oma herinnert zich nog hoe het allemaal begon: “Op haar negende kreeg ze ter gelegenheid van haar Eerste Communie een fietsje. Daarmee ging ze racen op het weiland waar ze een eigen crossbaantje had.”

“Een meisje dat zo maar op de hoek bij jou in de straat had kunnen wonen”, zo noemde Drutens burgemeester Luciën van Riswijk de toen 18-jarige Horssense. Hij toonde zich bijzonder trots met haar bronzen prestatie: “Een oppepper voor de gemeente Druten. Dit laat zien dat ook deze streek mensen voortbrengt die topprestaties kunnen leveren.”

En ook was hij onder de indruk van de huldiging: “Horssen laat hiermee zien dat er in het dorp sprake is van een enorme saamhorigheid.”