Maas en Waal op de kaart gezet: fietsend genieten van ’t mooiste (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Maas en Waal op de kaart gezet: fietsend genieten van ’t mooiste

Door Ruud Stoeten

Brabant en Gelderland zijn mooi, maar het Land van Maas en Waal steekt er met kop en schouders bovenuit.

Harrie Keereweer van het historische stoomgemaal De Tuut in Appeltern wordt helemaal lyrisch als hij het over ‘zijn’ gebied heeft. Het is weids, zegt hij. Het barst van de cultuur en de geschiedenis van het landschap gaat misschien wel 100.000 jaar terug. “En er zit leven in”, verklaart hij voor de camera van Jos Kruisbergen.

De filmkunstenaar lardeert die woorden met prachtige beelden van Maas en Waal, dat wordt omarmd door twee grote rivieren. Kruisbergen verklaart nogmaals zijn liefde aan de streek. Vaak zó maar, maar zeker ook als er een serieuze aanleiding voor is. Ja, en als Maas en Waal letterlijk op de kaart wordt gezet, dan staan de cineast op de voorste rij.

Op initiatief van de Stichting Maasmeanders is de Fietsenknooppuntkaart Noordoost Brabant en Maas en Waal uitgebracht. Zo’n beetje elk paadje dat geschikt is voor fietsen, E-bikes en knorrende Solexen staat erop. Plus alle bezienswaardigheden aan beide kanten van de Maas. “En daar zijn we hartstikke blij mee”, aldus de West Maas en Waalse wethouder Sander Bos tijdens de presentatie van de kaart op 23 augustus 2018. Ook hij is smoor op het gebied: “Vooral het dijkenlandschap maakt Maas en Waal uniek, samen met de rivieren, die prachtige wetering en de talrijke bezienswaardigheden.”

De Stichting Maasmeanders is een ondernemersvereniging die zich inzet voor het bevorderen van het toerisme aan weerszijden van de Maas. Voor de ontwikkeling van de fietskaart heeft de stichting een positief beroep kunnen doen op een zestal organisaties op het gebied van landbouw en toerisme. Er zijn 60.000 kaarten gedrukt, die door de ondernemers worden uitgereikt aan passanten.