Maas en Waals Mannenkoor op weg naar kerstconcert (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Maas en Waals Mannenkoor op weg naar Kerstconcert

Door Ruud Stoeten

Het knikengeltje wiebelt tevreden met zijn gipsen hoofdje. En de volgepropte kerk barst los in een daverend applaus. Dat hebben ze verdiend ook, de 90 leden van het Maas en Waals Mannenkoor. Het kerstconcert dat ze anno 2000 in de Heilig Hartkerk in Oss verzorgden, had geklonken als een klok.

In een prachtige reportage laat cineast Jos Kruisbergen zien dat het voorbereiden van zo’n muziekuitvoering heel wat voeten in aarde heeft. Het filmverhaal kreeg vorm in het jaar 2000. Eindredacteur Henny de Vos van RTL vond het portret van het koor bijzonder indrukwekkend en zorgde ervoor dat het wereldwijd op de televisie kwam.

Kruisbergen heeft het portret speciaal voor het Land van Maas en Waal wat aangepast. Zo ontstond een  prachtig stuk geschiedenis voor nu en latere generaties.Het filmverhaal begint in de Drutense basisschool De Kubus, in de klas van Henk van Zwam. De meester is lid van het Maas en Waals Mannenkoor. “Hij kan heel mooi zingen, hij is niet schor”, zo laten ‘zijn’ kinderen trots weten. Die kinderen zijn nu volwassen; velen hebben intussen zelf kinderen, maar dat terzijde.

Henk van Zwam vindt het heerlijk om in het koor te zingen. In de klas moet hij altijd de baas spelen, “maar tijdens de zangrepetities heeft iemand anders de regie in handen.” En het jaarlijkse kerstconcert, da’s de slagroom op de pudding, zegt hij. “Daar werk je per slot van rekening driekwart van het jaar naar toe.” Dirigent Ad Versteden is onder de indruk van het sfeertje dat het koor al tijdens de voorbereidende repetities ademt. “En ook de mensen in de kerk vinden een kerstconcert ‘anders’; ze hebben er een bepaalde verwachting van.” Veehandelaar Wim Gruijthuijsen is stapelgek op zijn koor. ‘t Is alles voor hem, zo zegt hij. “Muziek houdt je jong.”