Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
De stoppels die letterlijk boven het maaiveld uitsteken, herinneren aan de maïs die vorig jaar nog torenhoog uit de vruchtbare klei omhoog schoot. Maar over een jaar of wat overheerst hier de natuur, rondom een meestromende nevengeul van de Waal.
In de derde week van maart 2015 is in opdracht van Rijkswaterstaat een begin gemaakt met het project dat niet alleen mooi moet worden, maar zeer zeker ook gaat zorgen voor een snellere afvoer van het rivierwater. Op sommige plaatsen kan het peil van de rivier bij hoogwater wel zes centimeter lager worden dan nu onder gelijke omstandigheden het geval zou zijn. En dat kan net genoeg zijn om een overstromingsramp te voorkomen.
Documentairemaker Jos Kruisbergen en zijn geluidsassistent Geert Megens waren erbij toen graafmachines de eerste happen voormalige landbouwgrond uit de uiterwaarden tussen Deest en Afferden weggroeven.
Zowel de gemeente Druten als Rijkswaterstaat zijn erg blij dat het project nu van de grond komt, nadat meer dan twintig jaar geleden de eerste ideeën vorm kregen binnen de gemeente Druten.
De nieuwe natuur maakt ook omwonenden vooralsnog blij: “Als ik hier de hond maar mag blijven uitlaten”, is zo’n beetje het enige voorbehoud. Want ook de buren zullen over een paar jaar plezier hebben van de nieuwe Afferdense en Deestse waarden, zo zegt Waterstaatwoordvoerster Joke Cuperus. Het nieuwe natuurgebied trekt straks talrijke nieuwe soorten dieren en planten aan; er komen allerlei strandjes en andere recreatieplekken en struinpaden. En een nieuwe brug zal de oevers van de nieuwe nevengeul met elkaar verbinden. Om te voorkomen dat de binnendijks wonende dorpelingen tijdens de graafwerkzaamheden last krijgen van kwelwater, zullen er diverse voorzieningen worden aangebracht, zoals kwelbergingen.
Er wordt totaal 285 hectare van de Afferdense en Deestse uiterwaarden aangepakt, zo weet burgemeester Lucien van Riswijk. Zo’n 158 hectare is gereserveerd voor nieuwe natuur; de uit te graven ‘parallelrivier’ krijgt een lengte van vier en een halve kilometer. Het gaat hier om een van de grootste rivierverruimende maatregelen in Nederland van deze tijd.
De graafwerkzaamheden duren tot circa 2018; vanaf dat moment kunnen omwonenden, dagjesmensen en toeristen genieten van het nieuwe natuurgebied. Hier en daar moet er dan nog wel het een en ander worden afgewerkt. Zo worden er vanaf 2019 nog onder meer parkeerplaatsen aangelegd.