‘O God, laat het vliegtuig niet op Batenburg vallen’ (2005)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven 

 ‘O God, laat het vliegtuig niet op Batenburg vallen’ 

Op donderdag 21 september 1944 stijgt vanaf het Britse vliegveld Fairford een viermotorige Stirling op. Het transportvliegtuig met negenkoppige bemanning zet koers naar Nederland. Doel van de vlucht is het droppen van levensmiddelen en munitie bij Oosterbeek, waar de 1ste Airborne Division gelegerd is. 

 Na een succesvolle dropping vliegt de Stirling richting Engeland als staartschutter Bellamy jachtvliegtuigen ziet naderen. Denkend dat het geallieerde toestellen betreft handelt hij niet. Pas als ze het vuur openen ziet Bellamy dat het om Duitse jagers gaat. 

De Stirling vliegt in brand, en koerst recht op Batenburg af. Met een laatste manoeuvre weet piloot Anderson te voorkomen dat het brandende toestel in het centrum van Batenburg neerstort. Met een enorme klap breekt het vliegtuig op de Maas in stukken. 

 Ooggetuige Mies Kooijmans ziet het brandende toestel nog naderen en weet ook nog hoe haar vader uitriep: ‘O God, laat het vliegtuig niet op Batenburg vallen.’ Ze ziet hoe twee mannen te water springen. Het zijn medewerkers van een circus dat in Batenburg heeft opgetreden. Ze slagen erin drie bemanningsleden levend uit het wrak te halen. Tweede piloot Conry Candler wordt enkele dagen dood aan de Maasoever gevonden. Zijn lichaam wordt in een deken gewikkeld op het katholieke kerkhof van Batenburg begraven. 

Naast Kooijmans vertelt ook een van de redders, Servaas Janssen, het verhaal van de bijna-ramp. Na een herdenking van de vliegtuigcrash op 28 april 2005. 
Jos Kruisbergen en Geert Megens legden die dag de getuigenissen en de plechtigheid vast. 

Nu te zien op 2bg