Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Batenburg in 1944 aan ramp ontsnapt
Batenburg is in de nadagen van september 1944 aan een ramp ontsnapt. Jankend kwam het door vijandelijk vuur getroffen Britse Stirling-transportvliegtuig J 833 op het piepkleine Maas en Waalse stadje af. Maar piloot lt. A. Anderson slaagde er net op tijd in om zijn toestel af te wenden en een noodlanding op de Maas te maken. Eigenlijk was het meer een kwestie van neerstorten: zes van de negen bemanningsleden kwamen om het leven.
Een monument herinnert aan die voor Batenburg bijna fatale dag. Twintig jaar later staat aan de voet een levensgroot portret van een Engelse militair, blij lachend, met zijn baret snaaks scheef op het hoofd. RAF-flightsergeant E.F. Conry Chandler was destijds tweede piloot van het verongelukte toestel. Hij is als enige begraven in Batenburg, waar hij een officieel oorlogsgraf heeft gekregen.
En aan de Ringdijk, op dezelfde hoogte waar het toestel destijds neerkwam, werd exact zestig jaar later dat waardige gedenkteken onthuld. Het bestaat uit een deel van het landingsgestel van het verongelukte bevoorradingsvliegtuig. Willie Strik onthult voor de camera van cineast Jos KruisbergenĀ dat zijn vader het staketsel enige tijd later uit de Maas heeft gevist en er een soort van toegangspoortje van maakte voor zijn varkensweitje in Dieden, aan de overkant vanĀ de Maas. Strik-junior kreeg het idee dat er een mooi monument van kon worden gemaakt. Hij trok het uit de grond en schonk het aan de gemeente Oss. Via de Heemkundekring Megen, Haren en Macharen kwam het uiteindelijk terecht bij de Stichting Het Batenburgs Erfgoed.
En sinds de herfst van 2004 herinneren de opgeknapte restanten van het landingsgestel aan wat er zestig jaar eerder gebeurde in deze verre buitenwijk van Oosterbeek, waar zich een zo belangrijk hoofdstuk van de roemruchte operatie Market Garden afspeelde.
Er werden op die dag heel veel mooie woorden gesproken door onder anderen luitenant Kate Stripe van de Britse ambassade, door Gerard Burgers van Het Batenburgs Erfgoed en door Sjaak Arts namens de Market Garden Foundation. Arts heeft meegewerkt Sjaak Arts namens de Market Garden Foundation, door aan een boek over de toestellen die crashten tijdens of na de bevoorrading van de troepen. Het waren er 89, vertelt hij. Waarvan er eentje in Megen neerkwam, en een dus bij Batenburg, in de Maas.
Er was grote belangstelling voor de onthulling van het monument aan de Ringdijk. Die werd gevolgd door The Last Post en een plechtige kranslegging.
De film van Jos Kruisbergen is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en geluid: www.2bg.nl