Mijn oorlog, ik ken hem niet (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

“Mijn oorlog bestaat uit twee stille minuten per jaar. Ik ken hem niet, de oorlog. Maar ik besef wel de angst, het leed van toen en nu.”

Indrukwekkende woorden van wethouder Sjaak Koppers tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2014 op het Ambtshuisplein in Druten.

Het was een indrukwekkende plechtigheid bij het oorlogsmonument, waar werd stilgestaan bij degenen die vielen in de jaren 1940-1945 en tijdens latere oorlogshandelingen. Ze waren erbij: onze cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens. In hun filmreportage zie je ze voorbij trekken: nabestaanden en degenen die zich op een andere manier betrokken voelden, muzikanten onder wie een groep pipers met hun sonore doedelzakgeluid, officials en nog veel meer.

Een aantal van deze mensen doet zijn verhaal voor Kruisbergens camera, die daarmee stukjes onbekende ‘kleine’ geschiedenis voor het nageslacht vastlegt. Het verhaal van een mevrouw bijvoorbeeld die zich richt tot haar overleden vader; Nardje van den Berg en Gijs van de Geijn vertellen hún persoonlijke stukjes van het immense oorlogsverhaal. De kijker wordt geconfronteerd met onder anderen de doden die vielen tijdens de regelmatige beschietingen van de Drutense kerktoren. Die werd door de Engelsen gebuikt als uitkijkpost en kreeg daardoor te kampen met veel Duits tegenvuur. Pas eind jaren vijftig werd de grotendeels verwoeste toren weer opgebouwd.

Namens het 4 Mei Comité vertelt Marcel van Haalen het een en ander. En Martien Pardoel laat weten erg dankbaar te zijn voor de grote opkomst. Hij was degene die het comité en de Dodenherdenking nieuw leven inblies nadat de manifestatie en het organiserende comité in 2001 ter ziele waren gegaan. Pardoel was toen wethouder van Druten.