Vrijwilligers in actie voor ijsbaan Drutens Bosje (2013)

Beetje gênant eigenlijk. In de hele gemeente Druten gaf geen enkele onderneming gehoor aan de oproep om het speelweitje in het Drutens Bosje om te toveren in een heuse ijsbaan. Uiteindelijk was Bouwonderneming Postma uit het naburige Bergharen bereid om die klus vrijwillig te klaren. Met liefde trouwens. “Niemand had zich verder gemeld”, zei Rick van Dijk van het aannemersbedrijf onlangs voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen. “Wij doen regelmatig werk voor de gemeente Druten en daarom hebben wij het initiatief maar opgepakt.” 
Twee dagen lang zijn de mensen van de Bergharense onderneming ermee bezig geweest. Eerst werd het weitje onder water gezet; de volgende dag is het karwei afgerond met een spiegelgladde ‘afwerklaag’.
Aannemer Rick van Dijk was best een beetje trots. “Maar dat zal ik helemáál zijn als er straks geschaatst wordt.”
En dat gebeurde. Vele honderden kinderen hebben daar in het prachtige bosje genoten. Ze speelden, schaatsten, gleden, reden sleetje en ijshockeyden alsof hun leven er van af hing. Jos Kruisbergen registreerde uiteraard ook de talrijke valpartijen en buitelingen die nu eenmaal bij ijspret horen.
Rick Peters had een noodoproepje op Facebook geplaatst en naar aanleiding daarvan meldden zich tientallen vrijwilligers. Die inspecteerden en herstelden het ijs, zorgden voor soep, koek en zopie en leidden de schaatspret letterlijk in goede banen.
Het was jammer dat de ijspret al na een paar dagen voorbij was omdat de dooi intrad. Maar Druten hoeft niet bang te zijn. Als er weer vorst van enige betekenis komt, wordt het Drutens Bosje weer het decor van de nodige ijspret. Rick Peters: “We blijven dit ook de komende jaren doen. Dat neem ik op me!”