Nijmeegse Vierdaagse begonnen en meteen verslaafd (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Vierdaagse 2001: dinsdag

We schrijven het jaar 2001. Onze filmmaker Jos Kruisbergen maakte in een natte julimaand een stel uitgebreide Vierdaagsereportages.

Op die eerste wandeldag valt het nog wel mee met het weer. Het filmpje laat zien dat de militairen op kamp Heumensoord elke ochtend wel erg vroeg op moeten. Het is op die dinsdag pas drie uur in de ochtend als de reveille wordt geblazen. Al snel komt er overal leven in de brouwerij: op de wasplaatsen waar lijven en tanden worden geschrobd, in de eettenten waar de militaire wandelaars ook hun pakje brood voor onderweg klaarmaken. Hoewel, pakje? Sommigen hebben een heel brood naast hun bordje gezet, om te smeren voor onderweg.

Marsleider Wim Jansen vertelt onze cineast Jos Kruisbergen dat deze Vierdaagse38.409 starters heeft geklokt. Je ziet ze over een in de opkomende zon vuurrood gekleurde Waalbrug wriemelen. Als een enorme kolonne mieren trekt het wandelvolkje de Betuwe in. In Elst klinkt het: “Als je eenmaal met de Vierdaagse begint, dan is ’t meteen een verslaving…” De oudste deelneemster is de 85-jarige Annie Berkhout. Zij loopt voor de 65e keer mee. “Het gaat uitstekend”, verklaart ze voor de camera.

Het weer is warm, zingend zetten de lopers de ene voet voor de andere, zingend bereiken ze de finish, bijna allemaal.