Evacuatie herleeft in Ochten (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Evacuatie herleeft in Ochten (2015)
We waren het al weer bijna vergeten. Maar toen was het plotseling twintig jaar geleden en die spannende januari- en februaridagen van 1995 begonnen ineens weer helemaal te leven. De bijna-watersnood van twee decennia geleden en de evacuatie van de gronden bezijden de grote rivieren werden andermaal breed uitgemeten in de kranten en op tv. En ook Jos Kruisbergen kwam weer in actie; hij was de enige journalist die in 1995 achterbleef in een verder totaal verlaten Land van Maas en Waal. Zijn filmdocumentaire ‘Op de rand van Land en Water’ is intussen tientallen keren vertoond en heeft naar schatting meer dan 25.000 bezoekers getrokken.

Op het randje van januari en februari anno 2015 trok Kruisbergen met zijn geluidsman Geert Megens richting Ochten, waar de nood van twintig jaar geleden op een indrukwekkende manier werd herdacht met onder meer de onthulling van een monument. Veel bobo’s haalden er herinneringen op, zoals burgemeester Kees Veerhoek van de gemeente Neder-Betuwe, Michaël Breeman van de dorpsraad, Rijkswaterstaat-vertegenwoordiger Donkers, dijkgraaf Bleker: allemaal waren ze samengekomen op het plekje dat twintig jaar eerder even het centrum van de wereld leek.

Onze cineast Jos Kruisbergen filmde dit fragment recente geschiedenis en maakte er een korte documentaire over. De kersverse beelden worden in de film afgewisseld met spannende scènes uit 1995. Uit Kruisbergens filmverhaal blijkt dat er aan weerskanten van de rivieren nog steeds talrijke dorpelingen vol zijn van wat hen in die januari-en februaridagen van 1995 overkwam. Voor de camera vertellen Wamelnaren Rien van Sommeren en Sjaak Elemans hun verhaal voor de zoveelste keer, soms zeer geëmotioneerd.. Het Ochtense monument heeft de vorm van een peilstok, die de plaats aangeeft waar een scheur zat die de dijk zodanig bedreigde dat die dreigde te scheuren. Daardoor zou het achterland worden verzwolgen door het Waalwater, zo vreesde men.

Dankzij manhaftig werkende hulptroepen kwam het zover nèt niet. En daarom kon Sanne van Lent het herdenkingsmonument met een blij gezicht onthullen. “Ik voel me héél speciaal”, zei ze voor de camera van Jos Kruisbergen. Sanne werd tijdens de evacuatie van 1995 op een camping in Winterswijk geboren.