Zwarte Piet in het witte stadje (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zwarte Piet in het witte stadje

Het was een groot feest, de intocht van Sinterklaas en zijn gevolg anno 2016 in Batenburg. Het Maas en Waalse stadje met z’n 650 inwoners stond eventjes op zijn kop en onthaalde Sint en zijn Pieten – Zwárte Pieten – zoals het een stad betaamt. Waardig en sfeervol.

Zonder politie, zonder dranghekken, zonder detectiepoortjes, zonder demonstranten, zonder oproer. Batenburg laat de landelijke discussie over het al dan niet in de ban doen van Zwarte Piet gewoon voor wat ze is. Net zoals heel Maas en Waal overigens. “Piet is zwart, dat is nu eenmaal traditie”, zo klinkt het voor de camera van onze streekcineast Jos Kruisbergen. “Daar is niks discriminerends aan”, zegt Sanne Gijsbers van het Sint Nicolaascomité. En Hilda Gersthuizen is mogelijk nog fanatieker: “Het is een kinderfeest, kom op!”

Nee, in Batenburg is geen discussie geweest over de kleur van de Pieten. Dus stonden ze naast de Sint in- en in-zwart te zijn op het piepkleine stoombootje dat afmeerde in het piepkleine haventje van het piepkleine Batenburg. Daar werden ze begroet door de breed lachende Wijchense locoburgemeester Paul Loermans. En een eindje verderop stond, in de kou langs de intochtroute, Gijs van den Hoofdakker kleumend te wachten op het hoge bezoek. De caféhouder onthaalde de goedheiligman op een stevige borrel, die goedkeurend door de ontvanger werd geïnspecteerd. “Het lijkt of er water in zit”, knikte hij. “Maar dát drink ik niet…” Sint komt al honderden jaren in Batenburg en wordt daar traditiegetrouw door de plaatselijke kastelein voorzien van een borrel om wat op temperatuur te komen. Sint Nicolaas was bijzonder gelukkig dat Gijs van Uitbaeterij De Viersprong dat gebruik voortzet: “Hij weet precies wat ik nodig heb”, zo klonk het vanuit de baard die zich met graagte rond het rietje in het borrelglas kromde. Het zal dan ook beslist niet het laatste neutje zijn dat dezer dagen in de goedheilige keel verdwijnt!

Een mooi kinderfeest werd er vervolgens op touw gezet in De Hostert. Daar deed de Sint nog een schokkende onthulling. Op de vraag uit één van de vele gespannen kindermondjes: “Wat is uw lievelingseten?”, klonk het zeer beslist: “Boerenkool!”

Kortom: “Dit is hélemáál Batenburg”, liet Hilda Gersthuizen weten. “Gewoon, lekker genieten…”

En Zwarte Piet zei: “Het is net alsof ik thuis kom…”