Avondklok in Maas en Waal (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De Avondklok in Maas en Waal.

Door Nicole Megens

De torenklok van de Wamelse kerktoren slaat negen uur in een lege straat. Even verderop hoor je, in het donker, de golven van de stijgende rivier de Waal en een ronkende motor van een schip dat de verlichte stad Tiel voorbijvaart.

Alles lijkt zo gewoon, maar het tegengestelde is waar; cineast Jos Kruisbergen neemt u mee naar stille straten. Het lijkt of hij zich midden in een filmset bevindt die klaar staat voor de eerste opnames. Waar bij iedereen de beelden van plunderingen op het netvlies staan, die binnengekomen zijn via tv en andere media, neemt Kruisbergen u mee naar de stilte. De stille straten waar het lijkt of er geen leven meer is.

De camera liegt echter nooit; verlaten straten liggen er troosteloos bij. Plots razen er enkele auto’s over de brug van de A50. Dan weer zijn er stille rotondes en verlaten straten.

Een kort bezoek aan Beneden-Leeuwen, Beuningen, Wijchen en Druten. In Beneden-Leeuwen lijkt het kunstwerk van Hentje de Smid over het dorp te waken. Op het station van Wijchen, waar het normaliter een drukte van belang is, is de conducteur de enige persoon op het perron. Een lege trein doet het station aan en rijdt vervolgens door, op naar het volgende lege station.

Het enige geluid wat te horen is zijn de klokken van de kerken die tot diep in de nacht hun slagen laten horen. Op een lichtreclame langs de weg is te lezen: ‘De spotlight staat aan, nu op de zorg! Blijf gezond’. De ochtend breekt aan. De kerkklok slaat, de straat is nog steeds leeg. Maar, schijn bedriegt; de krantenman is weer op pad om on het laatste nieuws thuis te brengen.

Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft opnieuw iets voor de geschiedenis vastgelegd; de avondklok van negen uur.

Deze indrukwekkende film is te zien op. Www.2bg.nl