Betuweelde (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Betuweelde (2021)

Door Nicole Megens

‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan’. Deze dichtregels van Marsman komen meteen in je op wanneer je de beelden ziet die cineast Jos Kruisbergen maakte in de lente van 2021; inkijkjes en vogelvlucht beelden van Waardenburg tot Ophemert. Nu wil het met het zonnige lenteweer nog niet zo lukken, maar ook dit weer levert prachtige beelden op.

Donkergrijze wolken, de zon die er doorheen probeert te schijnen, waardoor je de schaduw over de weilanden ziet glijden. De scheepvaart probeert stroomopwaarts de vracht te verschepen op een glinsterende rivier. En ook hier zie je de prachtige lichtinval over de rivier. Dat deze natte lente ook zijn voordelen heeft, is te zien aan het schitterend bloeiende fluitenkruid. Het staat zó hoog dat de koeien zich ertussen kunnen verschuilen. Op de achtergrond de slingerende dijken waarop de boterbloem ook volop bloeit.

De beelden worden begeleid met de prachtige ‘I don’t know how to love him’, gespeeld op trompet door Piet van Ballegooij. De muziek en beelden nemen u mee naar de stilte, de mooie natuur; van lichtgroen naar donkergroen met hier en daar wat witte en gele bloesem. Het is overigens niet de eerste keer dat Jos en Piet samen werken met beeld en muziek.

De film is vanaf nu te bekijken op www.2bg.nl