Bij het ochtendgloren is De Oude Gierpont geboren (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Bij het ochtendgloren is De Oude Gierpont geboren

Door Nicole Megens

Het is vrijdagochtend rond de klok van acht uur als de Wamelse documentairemaker Jos Kruisbergen met zijn camera kinderdagverblijf Hummeltjeshof in ‘t Veergat binnenstapt.
De carnavalsmuziek staat al aan, de dreumesen worden aangekleed en geschminkt voor de grote kinderoptocht van carnavalsvereniging de Oude Gierpont. In de straten zie je verklede kinderen die op weg zijn naar school. Het Pastoor Kurstjensplein loopt vol: de prins en de Raad van Elf. Natuurlijk zijn jeugdprins Job en jeugdadjudant Nigel ook aanwezig en de minigarde staat al op de platte kar. Rond tien uur vertrekt de bonte stoet vanaf basisschool de Terebint door ‘t Veergat. De muziek tettert door de straten en de kinderen van het kinderdagverblijf lopen mee alsof ze dit elke dag doen en het gewend zijn. Het lijkt wel of het bij de kinderen in hun genen zit, het dorpscarnaval. Prins Job vindt het leuk dat je met carnaval overal dichtbij mag staan en Julie Janssen vertelt:
‘We gaan verkleed met ons vieren en we kunnen er één groot feest van maken.’

De kleine Teun van Hulst rijdt op een skelter. Op de vraag van Jos waar hij naartoe gaat, antwoordt hij: ‘Naar de nieuwe Rut!’ Prins Pleun vertelt: ‘Vierenzestig dagen geleden kregen we te horen dat we niet meer in onze residentie carnaval mochten vieren, dan kan ik alleen maar super trots zijn op onze vereniging dat het ons tóch gelukt is’.  De film is te zien op www.2bg.nl