Cineast Jan Fleuren (1997)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven 

Cineast Jan Fleuren (1997)

Van de Himalaya tot aan de Amazone, cineast Jan Fleuren is overal geweest. Met zijn camera legde hij in verre landen leven en werken van vreemde volkeren vast. Om die films dan weer in zijn woonplaats Nijmegen te vertonen aan belangstellenden.  

Collega Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens togen aan het einde van de vorige eeuw naar de stad om een documentaire van de dan 82-jarige cineast te maken. Het is een opmerkelijk document geworden waarin de bescheiden amateurfilmer uitlegt wat hem drijft: “Ik ben verslaafd aan filmen en reizen.”  

Zijn huis staat vol apparatuur, filmdozen, souvenirs uit alle windstreken en prijzen voor zijn films. Hij mijdt geen enkel oord op aarde, hoe ver, gevaarlijk of exotisch ook, Jan laat er zijn camera snorren zo vertelt hij. “Soms gaan mensen stil staan als ik mijn camera op ze richt”, vertelt Jan. “Dan denken ze dat ze op de foto gaan.” 

 

Cineast Jan Fleuren, nu te zien op 2bg