Een pen is lichter dan een tegel (2020)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven 

Een pen is lichter dan een tegel 

Hoewel een pen veel lichter is dan een tegel heeft Leroy van den Bogaart vol overtuiging gekozen voor het stratenmakersvak. Al tijdens de middelbare schoolperiode ging hij helpen bij bestratingsklussen. Dat beviel hem zo goed dat hij daarna naar de Stratenmakersschool ging.  

 Aan het werk in Wamel vertelt hij voor de camera van Jos Kruisbergen wat zijn beroep zo mooi maakt. “Je kunt altijd zien als we ergens geweest zijn: of het is daarna een grote zooi, of de straat is weer netjes. Je bent altijd op een andere plek, zit door heel Nederland.” 

 En krijgt nog weleens koffie. “Niet altijd”, vertelt Leroy. “In wijken met veel jongeren is niemand thuis, daar zijn ze werken.”  En de jeugd is volgens de ervaren stratenmaker niet opgevoed met het koffiebrengen naar werklieden. 

 In de Henricusstraat zijn de bewoners gul. Het is een straat vol eendracht, zegt Mieke de Bast. Ze voelt zich als een ‘koningin’ in haar wijk. Ze zorgt dat het vuil werd verwijderd en let op haar medemensen. “Als ik wat krijg weet ik zeker dat er minstens tien auto’s klaarstaan om me naar het ziekenhuis te brengen.”