Hanzedagen Maasbommel (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Hanzestad Maasbommel

Dat je als kleinste met grote trots vervuld kunt zijn, heeft Maasbommel maar weer eens bewezen. In het weekend van 16 en 17 juli in het jaar des Heren 2022 vierde het stadje aan de Maas dat het al ruim zes eeuwen een Hanzestad is. Maasbommel maakte deel uit van een middeleeuws netwerk van steden die onderling handel dreven. Over de rivieren van Noord-Europa en de Oostzee voeren koggen – middeleeuwse vrachtschepen – om de Hanzesteden te bevoorraden met alles wat een mens in die tijd nodig had. De intensieve handel zorgde voor grote bloei in Noord-Europa. Nederlandse steden als Deventer, Harderwijk en Zwolle werden zeer welvarend, maar ook Arnhem, Nijmegen én de allerkleinste Hanzestad: Maasbommel.

Het stadje, met ruim 1300 inwoners, liet zich in het Hanzeweekend van zijn beste kant zien: de waterkant. Aan de Maas verrees een middeleeuwse wijk bevolkt door handelaren, boeren, buitenlui, muzikanten, boogschutters, nonnen en lichtekooien.

Met de Kamper Kogge kwam de Hertog van Gelre met zijn gevolg naar Maasbommel voor een staatsbezoek. Burgemeester Vincent van Neerbos ontving de edelman met alle egards. Met zijn gemalin en gevolg van edelen en soldaten maakte Reinoud van Gelre te paard een rondrit door de stad waar erebogen en een juichende menigte de hertog verwelkomde.

Natuurlijk was Jos Kruisbergen aanwezig om het middeleeuwse weekend vast te leggen voor de toekomst. Initiatiefnemer Gerrit Lazet vertelde hoe tweehonderd vrijwilligers de enorme klus geklaard hadden. Alle inspanningen leverden een prachtig, zonovergoten spektakel op waar honderden mensen uit alle windstreken op af kwamen. “Je moet gek of geniaal zijn om zoiets te volbrengen”, concludeerde Lazet. “Hou het voor Maasbommel maar op geniaal.”