Heel even het ijzer op….. (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Heel even het ijzer op…

Het kwelwater stroomt onder het ijs vandaan, maar de echte schaatsliefhebbers zijn niet te stoppen. De dayharts, waaronder Nienke Banken en Fleur van Hulsdonk, hebben hun schaatsen uit het vet gehaald en zijn vastberaden om een kort baantje te trekken. De Maas en Waal cineast Jos Kruisbergen nam zijn camera mee langs de uiterwaarden van de Maas om te zien waar er geschaatst werd, en tot zijn vreugde vond hij enthousiaste schaatsers op verschillende locaties.

Bij de spoorbrug in Niftrik werden tussen de afgesneden maiskolven sierlijke rondjes gedraaid. In Balgoij aan de Maas genoot een eenzame schaatser van de uitgestrekte ijsvlakte, terwijl tegenover de kerk van Demen tientallen mensen hun ijzers onderbonden. In Batenburg lag het ijs zelfs over de straat, met hier en daar een wak. De camera van Jos ving bijzondere momenten, waaronder een valpartij van een kleine dreumes die dankzij zijn helm een ernstige blessure voorkwam.

De brekende ijsklanken klinken als muziek, en ondanks de dooi hopen de fervente schaatsliefhebbers op snel invallende vorst. Schaatsen hoort immers ook thuis in Maas en Waal, waar de winterse betovering het landschap kleurt.