Het papier tot leven gebracht (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het papier tot leven gebracht

Door Bas van der Hoeven

Ontstaan streekmusical Nie te geleuve

De streekmusical Nie te geleuve was een ommekeer in het oeuvre van De Bewaorsmiense. De cultuurgroep zat na het vertrek van Antoon Hol, in 2015,  met de handen in het haar. Antoon schreef vanaf 2003 alle stukken en regisseerde ze. Na een periode van vertwijfeling besloot de groep toch verder te gaan. Gepensioneerd Gelderlanderjournalist Bas van der Hoeven werd gevraagd een stuk te schrijven, Bea Caniels werd aangetrokken als regisseur.

Jos Kruisbergen drong in 2017 door tot de kleedkamers en legde vast hoe De Bewaorsmiense het script tot leven brachten.

In tegenstelling tot de andere streekmusicals van De Bewaorsmiense speelt Nie te geleuve in het heden. Sterker nog, het behandelt een uitermate actueel thema: de sluiting en verkoop van katholieke kerkgebouwen. Als dat in het Land van Maas en Waal op grote schaal gebeurt en godshuizen ‘pretpaleizen voor horizontale dienstverlening’ worden, is de beer los.

In de documentaire van Jos Kruisbergen vertellen spelers, regisseur en schrijver hoe het is om een toneelstuk op de planken te krijgen. Inmiddels schreef Bas van der Hoeven nog twee stukken voor de cultuurgroep: Leste Snert, in 2019 geregisseerd door Dayenne van de Geijn, en Mürrig Waoter dat – vertraagd door corona – in 2022 door dezelfde regisseur tot leven wordt gewekt.