020 In de weer voor de cavia’s en de kiepkes (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

In de weer voor de cavia’s en de kiepkes

Door Ruud Stoeten

Mooi werk, vrijwilligerswerk voor de Wamelse kinderboerderij. In 1999 betrapte onze cineast Jos Kruisbergen twee verstokte vrijwilligers terwijl ze bezig waren met de bouw van beestenverblijven. De meester-timmerlieden Sjaak Elemans en Rien van Sommeren werkten op dat moment al 45 jaar samen. Hun vak is na bijna een halve eeuw hun hobby geworden. “Je moet toch wat doen”, zeggen ze. “Je kunt niet de hele dag achter de geraniums gaan zitten.”

Meten, zagen, schroeven, timmeren: het gaat de beide senioren nog uitstekend af. En in het filmfragment zie je hun werkstukken groeien: hokken voor de cavia’s en nacht- en legbakken voor de ‘kiepkes’, jawel. Goed spul ontstaat er zo. Met veel inkijk, want per slot van rekening moeten de jeugdige bezoekers straks wel kunnen zien hoe het leven van de kinderboerderijdieren er van dichtbij uit ziet.

In de afgelopen 45 jaar hebben de samenwerkende senioren overigens nog nooit ruzie gehad. Maar dat komt ook door de manier waarop ze bezig zijn: een half woord is genoeg. En nu het timmerwerk op hun oude dag hobby is geworden, hebben ze besloten dat niet alleen de opdrachtgever eisen mag stellen, ze kunnen het zich veroorloven om het op hun manier te doen. Vooral: rustig aan, “het blijft een hobby”, aldus Van Sommeren. “Ze moeten niet zeggen dat ’t vandaag of morgen klaar moet zijn. Dan zeggen wij: Ga maar ergens anders naar toe.”