Ode aan Louis van Dijk (2020)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door  Jos Kruisbergen
Ode aan Louis van Dijk

Op eerste paasdag was ik langs de Maas aan het filmen toen ik hoorde dat Louis van Dijk was overleden. Ik dacht terug aan zijn laatste tv-optreden waarin hij vertelde dat hij aan alzheimer leed en dat die ziekte hem had geïnspireerd tot het componeren van Hoop, een indrukwekkend stuk dat mij ontroerde.

Ik ontmoette Louis van Dijk in Hilversum, waar ik een portret maakte van dirigent en arrangeur Harrie van Hoof van het Metropole Orkest. Ik filmde een concert van Lee Towers waar Van Hoof dirigeerde en interviewde Pim Jacobs en Louis van Dijk over hun vakbroeder.  De twee musici hadden veel belangstelling voor mijn levensverhaal. Ze toonden zich geïnteresseerd in de slager die filmer werd en maakten op mij een diepe indruk. Ze stimuleerden me om verder te gaan, mijn talenten te ontwikkelen.
Dat overdenkende bedacht ik dat Hoop de soundtrack van mijn lentefilm moest zijn. Als ode aan Louis van Dijk, als eerbetoon aan het Land van Maas en Waal en als hart onder de riem voor iedereen die gedwongen door het coronavirus thuis zit.

Bij het zien van bloemrijke bermen, dartelende lammeren, fruitbloesems de kalm voortstromende Maas én de klanken van Hoop kunnen we ons voorstellen dat er altijd een nieuw begin is.

 Ode aan Louis van Dijk is te zien en beluisteren op de site van Tweestromenland in Beeld en Geluid, 2BG.nl

De stichting is ook te volgen op Facebook.