Publieksvriendelijke actie tijdens Vuelta (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Publieksvriendelijke actie tijdens Vuelta

Door Nicole Megens

Eén minuut, dat is de tijd die de renners van de Vuelta door Wamel rijden. De race is niet het enige wat deze dag de aandacht vraagt. Bij de Willem-Alexanderbrug stonden de Maas en Waalse boeren om de renners, zonder blokkades, te verwelkomen. Zij wilden hun problemen graag wereldwijd op de televisie overbrengen. ‘Het is al één minuut over twaalf’, zegt Margot Strik, ‘maar het is niet alleen het probleem van de boeren er is veel meer aan de hand.’

Het is vrijdagavond als Sjaak Janssen van Samen Wamel met vele vrijwilligers de Wamelse vlaggen op de rotonde en in de lantaarnpalen langs de route hangen om zo het hele circus van de Spaanse Vuelta de volgende dag te kunnen begroeten. Honderden mensen staan langs de route te wachten om een glimp van de renners op te kunnen vangen. Zo ook cineast Jos Kruisbergen met zijn kleinzoon Thymen Schippers. Samen leggen ze deze historische dag vast voor Tweestromenland in Beeld en Geluid. Jan Hermsen uit Nijmegen, een echt wielrenfanaat, zat als kind al voor de tv. Zelf fietst hij ook nog. Vlak voor de Prins Willem Alexanderbrug worden de renners begroet met luid getoeter van de vele tractoren die daar staan. Een grote vlag met blauw, wit, rood hangt over de weg. Langs de kant staan de boeren met hun protestborden.

Elske Janssen vertelt:’ Wij hebben in Maas en Waal altijd een publieksvriendelijke actie. Wij zijn niet voor het harde geweld, daardoor hopen we begrip te krijgen bij de burgers. We hopen dat de stikstofplannen opnieuw bekeken worden. Graag wil ik over 30 jaar ook nog boeren.’ De boeren hebben op een nette, maar duidelijke manier hun punt gemaakt. Margot Strik is trots op de verbroedering van de Maas en Waalse boeren die hier nu staan. Sjaak Janssen zegt: ‘Nu maar hopen dat we de Tour de France nog een keer naar Maas en Waal kunnen halen, dan hebben we alle grote rondes gehad.’ Aan de organisatie zal het niet liggen die was perfect.

De film is nu te zien op 2bg.nl